Puszyste, delikatne, wprost rozpływające się w ustach, składające się tylko z trzech składników - zapraszam do wypróbowania!
SKŁADNIKI:
- 2 mocno dojrzałe banany
- 3 jajka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- olej słonecznikowy lub rzepakowy do smażenia*
* można też dodać łyżkę oleju do ciasta, będzie się wtedy ładnie smażyło
Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaję żółtka, zblenderowane wcześniej banany i całość delikatnie łączę ze sobą. Smażę na rozgrzanej patelni z dwóch stron do zarumienienia. Zajadam same (są jak puszek, cudownie delikatne), polane niewielką ilością miodu (u mnie jest to miód z mniszka lekarskiego) lub z dowolnymi owocami.
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Mmmm pyszności z samego rana :D
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam tylko ciasto bananowe, muszę spróbować tych placuszków :)
OdpowiedzUsuńłoooo, ale bym to schrupał :) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMyślę, że to super pomysł na kolację :D
OdpowiedzUsuńextra szybkie, proste i smaczne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńU nas zamiast bananów dajemy jablka
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie! Pewnie też tak smakują ;)
OdpowiedzUsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuńŚwietne :) zostawię sobie tą przyjemność na weekendowe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placuszki bananowe! Dzięki, że mi o nich przypomniałaś, bo ostatnio nie miałam czasu ich robić :D
OdpowiedzUsuńTakich się nie spodziewałam, ale koniecznie muszę spróbować
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, bardzo lubię potrawy z bananami :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!
OdpowiedzUsuńRobię podobne, są bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńMyślę, że geniusz tkwi w prostocie - a Twoje placuszki to potwierdzają :)
OdpowiedzUsuńMyślisz, że można zastąpić banana czymś innym? Nie mogę znieść jego zapachu we wszelkich ciastach itd...
OdpowiedzUsuńBardzo często robię podobne placuszki, a właśnie mam dwa dojrzałe banany i już wiem co dziś z nich zrobię, dzięki :) Lubię też wariację z serkiem wiejskim :)
OdpowiedzUsuńPrzypominają mi racuchy mojej babci - też pyszne, tyle że z jabłkami, bananów wtedy na świecie nie było ;)
OdpowiedzUsuńSuper placuchy, robię podobne i potwierdzam że są smaczniutkie :)
OdpowiedzUsuńJa robię podobne z jabłuszkiem :)
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCzęsto u nas goszczą na stole
OdpowiedzUsuń