23.04.2018

Piernikowe muffinki z wrzosowym miodem i jabłkiem

Słoneczny, ciepły dzień, świeżo zaparzona kawa, pachnące, jeszcze ciepłe muffinki - czego chcieć więcej? ;-) Zapraszam Was serdecznie na babeczki pachnące wrzosowym miodem, babeczki puszyste i delikatne!

piernikowe muffinki

Mogłoby się wydawać, że każdy miód smakuje tak samo, a już na pewno bardzo podobnie. I tu się można mylić, bo miodowych smaków jest całe mnóstwo, każdy inny, niepowtarzalny, ze swoim charakterystycznym posmakiem i aromatem. Ostatnimi czasy zapoznaję się z miodami Huzar i jeden z tych miodów wykorzystałam do wypieku muffinek. Jak wyszło? Fantastycznie! Pachnąco i z ciekawym, oryginalnym, słodkim posmakiem - w końcu nie może być inaczej, gdy używa się wrzosowego miodu hiszpańskiego ;-) 
Zapraszam do wykonania!

SKŁADNIKI (16 muffinek):
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki kakao
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
- 1 pełna łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 duże jabłko
- 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1/2 szklanki mleka 3,2%
- 1/3 szklanki miodu wrzosowego- hiszpańskiego miodu nektarowego Huzar


piernikowe babeczki z miodem Huzar

W jednym naczyniu łączę ze sobą wszystkie suche składniki, tj. mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i imbir. W drugim mieszam energicznie jajka, dodaję olej, starte na dużym oczkach jabłko, mleko i miód. Łączę ze sobą wszystkie składniki, wlewam ciasto do foremek i piekę ok. 25 minut w temp. ok. 185'C (grzałki góra-dół). 

piernikowe babeczki z miodem huzar

piernikowe babeczki

miodowe babeczki z wrzosowym miodem

SMACZNEGO! :-) 

babeczki miodowe

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u 
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

21 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie. A i przepis nie jakiś trudny. Wypróbuję na majówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piernikowe i z miodem? Córka byłaby zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wrzosowy miód brzmi kusząco, a muffiny z nim, to już obłęd na całego. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Niedawno miałam przyjemność wypróbować miód wrzosowy i ... przepadłam! Smak nie do podrobienia i taki nieoczywisty, ale zarazem pyszny ;) Te muffinki muszą być przepyszne!
    Ps. Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z jabłkami muffinek jeszcze robiłam, a ciekawa jestem smaku.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piernikowych z miodem jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  7. nie jadłam śniadania jeszcze, a Ty mnie tutaj takimi smakołykami kusisz

    OdpowiedzUsuń
  8. Piernikowe klimaty mi się chyba nigdy nie znudzą i uwielbiam ten aromat nie tylko w czasie świątecznym. Muffinki wyglądają na przepyszne, a miodu bardzo chciałabym spróbować, bo wrzosowego nie miałam okazji jeszcze testować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zjadłabym wszystkie :) narobiłaś apetytu

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale to apetycznie wygląda i jeszcze ten miod - przepis wart wyprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem muffinkowym potworem i właśnie narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak zwykle u Ciebie- mega apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam miffinki a te wyglądają mega smakowicie.:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem bardzo ciekawa, ile jeszcze znasz przepisów na muffinki ? ;) Nie przestajesz mnie zaskakiwać !

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają przepysznie, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!