Oryginalne w smaku ciasto z makiem i jabłkami bez dodatku mąki - zapraszam serdecznie do wypróbowania!
SKŁADNIKI:
- 30 dag maku
- 9 jajek
- aromat migdałowy
- 1 kostka masła, ewentualnie margaryny
- 45 dag cukru pudru
- 9 łyżek kaszy mannej
- ok. 6 jabłek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne bakalie (u mnie orzechy włoskie i rodzynki)
- roztopiona czekolada z minimalną ilością mleka jako polewa
Sparzony mak studzę i dwukrotnie mielę. Margarynę lub masło ucieram z cukrem pudrem na puch, dodając stopniowo po jednym żółtku. Jabłka ścieram na tarce i mieszam z makiem. Dodaję kaszę manną, aromat migdałowy, proszek do pieczenia, bakalie i ubitą na sztywną pianę.
Piekę ok. 40- 45 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/dół). Po ostygnięciu polewam roztopioną czekoladą i posypuję kawałeczkami orzechów.
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
I znowu kusisz i znowu będę kiedyś to robić :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe, nigdy jeszcze takiego nie jadłam.
OdpowiedzUsuńładnie wygląda i nie wydaje się być skomplikowane
OdpowiedzUsuńUwielbiam makowiec więc muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńZ tego co kojarzę moja babcia robiła bardzo podobne ciasto:)
OdpowiedzUsuńAle fantastyczny przepis! Nie jadłem takiego ciasta, wiec spróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten makowiec, jest pyszny :D
OdpowiedzUsuńAle czad! Nigdy takiego nie jadłam, bardzo nietypowy przepis :)
OdpowiedzUsuńKupuję taki zawsze w piekarni :) ale może kiedyś zrobię sama w takim razie :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten przepis. może już w sobotę spróbuję swoich sił
OdpowiedzUsuńPalce lizać! Podrzucam link koleżance. Będzie zainteresowana z pewnością.
OdpowiedzUsuńMakowiec kojarzy mi się ze świętami ;)
OdpowiedzUsuń