Tej słodyczy nie trzeba chyba nikomu przedstawiać - chrupiące na zewnątrz, ciągnące się w środku, niebiańsko słodkie. Zapraszam na przepyszne beziki! ;-)
SKŁADNIKI:
- 5 białek
- szczypta soli
- ok. 2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
W suchym naczyniu ubijam białka ze szczyptą soli. Kiedy zacznie tworzyć się już dosyć sztywna piana, dodaję stopniowo łyżeczką cukier puder, a pod koniec ubijania sok z cytryny. Ubijam minimum 10 minut, aż piana będzie bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Przekładam do rękawa cukierniczego i tworzę beziki, mniejsze lub większe, wg upodobania. Piekę ok. 2 godz. w temp. 100 ' C (termoobieg). Po tym czasie gaszę piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam bezy do wystudzenia.
SMACZNEGO! ;-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
AKurat bez nie lubię niestety, ale to dobrze, choć raz po Twoim poście nie cieknie mi ślinka na laptopa :)
OdpowiedzUsuńW sam raz na Walentynki. Wyglądają naprawdę lekko i puszyście :)
OdpowiedzUsuńjakoś nie mogę się przemóc, dla mnie beza to za dużo słodyczy w jednym :) Ale moje chłopaki nie marudzą :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Mi niestety nigdy nie wychodziły bezy, więc może tym razem :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, jak proste, to może nawet ja spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezę i małe beziki robimy także.
OdpowiedzUsuńUwielbiam beziki, ale mój przepis ciut się różni od twojego.
OdpowiedzUsuńIdealne <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezy! A Twoje są takie piękne, że byłabym gotowa zjeść wszystkie!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za bezą, że chyba gdy jest podana z jakimś mega kwaśnym musem.
OdpowiedzUsuńOsobiście nigdy nie robiłam, ale UWIELBIAM!!! Więc czas to chyba zmienić? :> Znaczy się, zacząć je robić oczywiście :D
OdpowiedzUsuńLubię od czasu do czasu zjeść bezę i wreszcie muszę się skusić by je upiec.
OdpowiedzUsuńNo więc twój przepis jest tak prosty i piękny, że chyba zrobię, tym bardziej, że na bezy mam już od jakiegoś czasu ochotę, a w sklepach nie zawsze są dobre i zdecydowanie wolę własne eksperymenty ze sprawdzonych produktów :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić bez, bo moja rodzinka to słodkie łasuchy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezy ostatnio robiłam
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezy! Idealnie pasowałby do nich mus z truskawek lub malin! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://buszujwkuchni.com : )
Takie bezy na jeden kes to dla mnie sa bardzo niebezpieczne ____ zjadlabym za duzo :)
OdpowiedzUsuń