14.02.2018

Proste i słodziutkie bezy

Tej słodyczy nie trzeba chyba nikomu przedstawiać - chrupiące na zewnątrz, ciągnące się w środku, niebiańsko słodkie. Zapraszam na przepyszne beziki! ;-) 

domowe bezy

SKŁADNIKI:
- 5 białek
- szczypta soli
- ok. 2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny

W suchym naczyniu ubijam białka ze szczyptą soli. Kiedy zacznie tworzyć się już dosyć sztywna piana, dodaję stopniowo łyżeczką cukier puder, a pod koniec ubijania sok z cytryny. Ubijam minimum 10 minut, aż piana będzie bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Przekładam do rękawa cukierniczego i tworzę beziki, mniejsze lub większe, wg upodobania.  Piekę ok. 2 godz. w temp. 100 ' C (termoobieg). Po tym czasie gaszę piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam bezy do wystudzenia.

proste bezy

SMACZNEGO! ;-) 

szybkie bezy

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u 
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)


18 komentarzy:

  1. AKurat bez nie lubię niestety, ale to dobrze, choć raz po Twoim poście nie cieknie mi ślinka na laptopa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W sam raz na Walentynki. Wyglądają naprawdę lekko i puszyście :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakoś nie mogę się przemóc, dla mnie beza to za dużo słodyczy w jednym :) Ale moje chłopaki nie marudzą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za przepis. Mi niestety nigdy nie wychodziły bezy, więc może tym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł, jak proste, to może nawet ja spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam bezę i małe beziki robimy także.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam beziki, ale mój przepis ciut się różni od twojego.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam bezy! A Twoje są takie piękne, że byłabym gotowa zjeść wszystkie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie przepadam za bezą, że chyba gdy jest podana z jakimś mega kwaśnym musem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Osobiście nigdy nie robiłam, ale UWIELBIAM!!! Więc czas to chyba zmienić? :> Znaczy się, zacząć je robić oczywiście :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię od czasu do czasu zjeść bezę i wreszcie muszę się skusić by je upiec.

    OdpowiedzUsuń
  12. No więc twój przepis jest tak prosty i piękny, że chyba zrobię, tym bardziej, że na bezy mam już od jakiegoś czasu ochotę, a w sklepach nie zawsze są dobre i zdecydowanie wolę własne eksperymenty ze sprawdzonych produktów :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Koniecznie muszę zrobić bez, bo moja rodzinka to słodkie łasuchy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam bezy! Idealnie pasowałby do nich mus z truskawek lub malin! :)
    Pozdrawiam,
    https://buszujwkuchni.com : )

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie bezy na jeden kes to dla mnie sa bardzo niebezpieczne ____ zjadlabym za duzo :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!