15.01.2018

Proste racuchy z jabłkami; placuszki z jabłkami

Szybkie, proste, smaczne, idealne na podwieczorek, a nawet lekki obiad - zapraszam na placuszki  z jabłkami! :-)

placuszki z jabłkami

SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 400 ml zsiadłego mleka
- 3 jajka
- 1/3 szklanka cukru pudru
- 3 jabłka średniej wielkości
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 mały cukier waniliowy
- szczypta soli
- olej do smażenia
- ewentualnie cukier puder do pozypania

Łączę ze sobą mąkę, sodę, cukier waniliowy, sól i cynamon. Jajka ubijam z cukrem pudrem do momentu spienienia, następnie łączę z ciastem i zsiadłym mlekiem. Dodaję starte jabłka i całość dokładnie mieszam. Smażę na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż do delikatnego zarumienienia.

placuszki z jabłkami

placuszki z jabłkami

placuszki z jabłkami

placuszki z jabłkami

SMACZNEGO! :-)

placuszki z jabłkami

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u 
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

28 komentarzy:

  1. Na wierzch daję cukier puder lub ulubioną konfiturę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie placuszki robię od at. Wszyscy domownicy je uwielbiają.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój synek regularnie domaga się podobnych racuszków i stanowią swego rodzaju przysmak :) Najbardziej lubimy ze swoimi jagodami lub powidłami i polane słodką śmietanką, na bogato haha

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam A twoje wyglądają przepysznie 😍

    OdpowiedzUsuń
  5. Też robię podobne, moja rodzina je uwielbia :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja babcia zawsze takie robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne! Uwielbiam racuchy, sama robiłam je tylko raz, ale gdzieś zapodziałam przepis. Nabrałam ochoty, żeby skorzystać z Twojego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam jabłka w tej formie, także na śniadanie. Robię je w wersji bez jajek, i nie ścieram jabłek, tylko wydrążam środki i kroję na krążki. Też smakują nieźle :)Koniecznie muszę wypróbować Twój sposób ze startymi jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis naprawdę prosty a smak niesamowity! Pozdrawiamy - DaPietro

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam, a moje dzieci potrafią zjeść każdą ilość. Robię bardzo podobnie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Korzystam z bardzo podobnego przepisu, tylko zwykle nie dodaję cynamonu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale mi smaka narobiłaś. Chyba już wiem co będzie na podwieczorek

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam swój sprawdzony przepis na racuchy- i powiem Ci jedno- uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam, jednak nie wiem jak radzić sobie z tym, że tak bardzo "piją" tłuszcz.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ostatnio córka pytała kiedy takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wyglądają pysznie :) Lubię takie coś :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Racuchy to jedno z ulubionych dań mojego dzieciństwa. Był okres, kiedy mogłam je jeść zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolację. Do tej pory z sentymentem wspominam ich smak z konfiturą babcinej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Często takie robię, są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Każdy chyba uśmiacha się na samą myśl o racuchach z jabłkami. Wszyscy je lubią :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mmm..racuchy to smak mojego dzieciństwa. Nikt nie robił smaczniejszych, niż moja prababcia Anielka :) Pamiętam ten zapach i smak do dziś. Były właśnie na bazie zsiadłego mleka. Dzięki za inspirację. Chyba je dziś zrobię. :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!