3.11.2017

Dyniowa zupa; zupa krem z dyni

Typowo jesienna, pyszna zupa, rewelacyjnie smakująca w chłodne, deszczowe dni. 

zupa krem z dyni


Oczywiście smakuje ona świetnie nie tylko wtedy, kiedy pada deszcz. Aczkolwiek podczas jesiennej słoty najbardziej docenić możemy jej walory ;-) Zapraszam do wypróbowania! 

SKŁADNIKI:
- 1 dynia (ok. 2 kg)
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: pieprz ziołowy, imbir, sól różowa himalajska, majeranek, pietruszka (ilość wg własnego uznania)

Dynię obieram, czyszczę i kroję na kawałki. Cebulę, jabłko i czosnek kroję na drobne części, daję razem z pokrojoną dynią do garnka. Warzywa zalewam wodą i gotuję na wolnym ogniu ok. 15 minut. Dodaję olej, przyprawy i całość blenderuję. Pyszna, gęsta zupa krem gotowa! :-)

zupa krem z dyni

zupa krem z dyni

SMACZNEGO! :-)

zupa krem z dyni

 * * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

21 komentarzy:

  1. Fajny ten dodatek jabłka - takiej kombinacji jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że ta zupa w przedszkolu nie miała pewnych składników, które są u ciebie dlatego bbyła taka mdła.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ piękna zupka! No, no - aż miło się patrzy, bo ten kolorek taki intensywny :)
    Koniecznie bym ją chciała zjeść na obiadek.
    Lubię takie zupki zdrowe.
    Pozdrawiam piątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiała być pyszna <3 Ja uwielbiam dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam z jabłkiem ale chyba najwyższy czas to zmienić 😀

    OdpowiedzUsuń
  6. W takiej opcji jeszcze nie robiłam, ale ogólnie zupę dyniowa lubię

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak jest czosnek, to już lubię. :) Idealna zupa na jesienną rozgrzewkę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Boję się dyniowej, robiłam dwa razy i za żadnym mi nie wyszła... Może z tego przepisu okaże się pyyyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszna! Na pewno spróbuję tego przepisu ;-)Co prawda nowy "layou" i logo strony już jest jakiś czas ale teraz pochwalę ze wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Apetyczna! Kiedyś brat robił taką zupkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja ogólnie lubię dynię, ale nie jestem w stanie zjeść jej w postaci kremu.

    OdpowiedzUsuń
  12. o, nigdy nie używałam majeranku do dyni

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie wiem dlaczego, ale u mnie w domu nikt nie lubi zupy dyniowej, poza mną,

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawy przepis - trochę inny niż ja robię. Muszę kiedyś wypróbować Twoją wersję.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeszcze takiej z dodatkiem jabłka nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  16. Taka zupka jest idealna na jesień! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję za przepis, muszę spróbować zrobić po twojemu. Aż mi ślinka pociekła bo uwielbiam dynie w każdej postaci

    www.kasinyswiat.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. oj, jej smak chodzi za mną już od dawna

    OdpowiedzUsuń
  19. WoW! Dodajesz jabłko? Pierwszy raz widzę to w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Może ten przepis okaże się być tym idealnym :D

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!