Typowo jesienna, pyszna zupa, rewelacyjnie smakująca w chłodne, deszczowe dni.
Oczywiście smakuje ona świetnie nie tylko wtedy, kiedy pada deszcz. Aczkolwiek podczas jesiennej słoty najbardziej docenić możemy jej walory ;-) Zapraszam do wypróbowania!
SKŁADNIKI:
- 1 dynia (ok. 2 kg)
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: pieprz ziołowy, imbir, sól różowa himalajska, majeranek, pietruszka (ilość wg własnego uznania)
Dynię obieram, czyszczę i kroję na kawałki. Cebulę, jabłko i czosnek kroję na drobne części, daję razem z pokrojoną dynią do garnka. Warzywa zalewam wodą i gotuję na wolnym ogniu ok. 15 minut. Dodaję olej, przyprawy i całość blenderuję. Pyszna, gęsta zupa krem gotowa! :-)
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Fajny ten dodatek jabłka - takiej kombinacji jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że ta zupa w przedszkolu nie miała pewnych składników, które są u ciebie dlatego bbyła taka mdła.
OdpowiedzUsuńAleż piękna zupka! No, no - aż miło się patrzy, bo ten kolorek taki intensywny :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie bym ją chciała zjeść na obiadek.
Lubię takie zupki zdrowe.
Pozdrawiam piątkowo :)
Musiała być pyszna <3 Ja uwielbiam dynię :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam z jabłkiem ale chyba najwyższy czas to zmienić 😀
OdpowiedzUsuńW takiej opcji jeszcze nie robiłam, ale ogólnie zupę dyniowa lubię
OdpowiedzUsuńJak jest czosnek, to już lubię. :) Idealna zupa na jesienną rozgrzewkę.
OdpowiedzUsuńBoję się dyniowej, robiłam dwa razy i za żadnym mi nie wyszła... Może z tego przepisu okaże się pyyyszna :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna! Na pewno spróbuję tego przepisu ;-)Co prawda nowy "layou" i logo strony już jest jakiś czas ale teraz pochwalę ze wygląda super :)
OdpowiedzUsuńApetyczna! Kiedyś brat robił taką zupkę ;)
OdpowiedzUsuńDzisiaj mam na obiad :)
OdpowiedzUsuńJa ogólnie lubię dynię, ale nie jestem w stanie zjeść jej w postaci kremu.
OdpowiedzUsuńo, nigdy nie używałam majeranku do dyni
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego, ale u mnie w domu nikt nie lubi zupy dyniowej, poza mną,
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis - trochę inny niż ja robię. Muszę kiedyś wypróbować Twoją wersję.
OdpowiedzUsuńJeszcze takiej z dodatkiem jabłka nie jadłam
OdpowiedzUsuńTaka zupka jest idealna na jesień! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, muszę spróbować zrobić po twojemu. Aż mi ślinka pociekła bo uwielbiam dynie w każdej postaci
OdpowiedzUsuńwww.kasinyswiat.blogspot.com
oj, jej smak chodzi za mną już od dawna
OdpowiedzUsuńWoW! Dodajesz jabłko? Pierwszy raz widzę to w przepisie.
OdpowiedzUsuńMoże ten przepis okaże się być tym idealnym :D
OdpowiedzUsuń