Szybkie w wykonaniu, oryginalne w smaku ciasteczka, idealne do filiżanki kawy lub herbaty - zapraszam do wykonania!
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki nasion chia
- 3 duże łyżki tahini (pasty sezamowej)
- 2 łyżki sezamu
- 2 żółtka
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę, wyrabiając gładkie, jednolite ciasto. Rozwałkowuję je na grubość ok. 3 mm, a następnie wykrawam wybrane kształty. Piekę ok. 15 minut w temp. ok. 170'C (grzałki góra/dół).
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Wyglądają cudnie! Z przyjemnością schrupałabym je wszystkie :)
OdpowiedzUsuńCzy bez sezamu są równie smaczne?
OdpowiedzUsuńMusze je upiec koniecznie
OdpowiedzUsuńNIe kuś kobieto, nie kuś :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciastka i kojarzą mi się z dzieciństwem
OdpowiedzUsuńUwielbiam chrupać ciasteczka 😍. Takich jeszcze nie jadłam...
OdpowiedzUsuńMuszę powiedzieć Mężowi, żeby upiekł :) On uwielbia maślane ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :D #dominik
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasteczka!!!
OdpowiedzUsuńPorywam kilka ciasteczek do pochrupania :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają prześlicznie, aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie. A sezam wyjątkowo lubię. :)
OdpowiedzUsuńMam foremki, hurra! Zrobię :)
OdpowiedzUsuń..ale pysznie one wyglądają :D
OdpowiedzUsuńSmakowicie, to u Ciebie wygląda.
OdpowiedzUsuńwyglądają fajnie chociaż za sezamem nie przepadam
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie. Skuszę się i upiekę :-)
OdpowiedzUsuń