03.10.2017

Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Nie zawsze mamy ochotę bawić się w pieczenie wymyślnych ciast. Bo przecież i świeże drożdżowe może smakować równie świetnie z kubkiem ciepłej herbaty czy ciepłego mleka :-) 

Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką



SKŁADNIKI:
- 5 dag drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/4 kostki masła
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- wypestkowane wiśnie (ze słoika lub świeże)

kruszonka: 
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki margaryny


Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Przygotowuję rozczyn: łączę ze sobą drożdże, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1-2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru, szczyptę soli. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 5-7 minut, aż pojawią się drobne pęcherzyki. Następnie dodaję mąkę, jaja, pozostałe ciepłe mleko, roztopione i wystudzone masło i cukier. Dokładnie wyrabiam, napowietrzając ciasto, a następnie odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładam na blachę, dodaję wiśnie w dowolnej ilości i posypuję kruszonką. Pozostawiam jeszcze przez kilka minut, po czym wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 'C. Piekę ok. 45- 50 minut (grzałki góra-dół).

Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

SMACZNEGO! :-)

Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

23 komentarze:

  1. Przypomniały mi się ciasta drożdżowe, które piekła moja babcia, a te wygląda równie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaaaaam! Kiedyś bardzo często robiłam drożdżowca. A teraz niestety czasu brak na domowe wypieki. :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale jak fajnie wygląda :) jak kapelusik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale urosło... u nas od razu dużą blachę robimy

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłęd... Wygląda genialnie. Cudnie wyrosło.

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię ciasto drożdżowe. Będę musiała wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja ostatnio robiłam je z kakałem. W następnym roku może zrobię też takie owocowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda fantastycznie,zazdroszcze zapachu w kuchni podczas pieczenia,uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyrośnięta i musi cudownie smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wydaje się mi, że bardzo by się mi spodobało.
    Nie ukrywam, że uwielbiam takie wypieki.
    Kuszące.
    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O! Z wiśniami nie robiłam jeszcze nigdy :). Uwielbiam drożdżówkę w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak to kruszonka na margarynie, a nie na prawdziwym maśle? Nie może być!!! ;)
    Koncept na drożdżówkę z wiśniami jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pyszności! Już dawno nie jadłam takiego ciasta drożdżowego ależ mi narobiłaś smaka. Choć ja kruszonkę robię tylko na maśle.

    OdpowiedzUsuń
  14. Od razu przypomina mi się dzieciństwo - zawsze wyjadalam z ciasta całą kruszonkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie lubię ciasta drożdżowego, ale to wygląda tak pysznie, że spróbowałabym go na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie drożďżowe ciasta zawsze kojarza mi się z babcia ;) pycha

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda apetycznie! U mnie w domu też piekło się takie ciasta. Dokładnie pamiętam zapach roznoszący się po kuchni! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nigdy nie piekłam drożdżowego :X Nie licząc spodu do pizzy :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Moja teściowa robi najpyszniejsza na świecie :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!