Rewelacyjne w smaku ciasto, które przygotujemy bez użycia piekarnika. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 3 paczki herbatników jasnych *
- 3 paczki herbatników kakaowych *
- 1 budyń czekoladowy z cukrem
- 1 duża łyżka masła
- 2 żółtka
- 400 ml mleka
- 1 puszka masy krówkowej kajmakowej (460 gr)
- 1 kubeczek śmietanki 36%
- 2 łyżki kokosu
* w sumie ok 500 gr herbatników
Do garnka wlewam mleko, dodaję żółtka, masło i budyń czekoladowy. Dokładnie mieszam ze sobą i gotuję na wolnym ogniu ok. 2 minuty. Powstałą masę chłodzę.
Na małą, prostokątną blachę wykładam jasne herbatniki, na to 1/3 masy kajmakowej, następnie ciemne herbatniki i połowa masy budyniowej. Następie herbatniki jasne, 1/3 kajmaku, herbatniki ciemne i reszta masy budyniowej. Dalej są herbatniki jasne, pozostały kajmak, jasne herbatniki i ubita śmietana posypana kokosem. Ciasto smakuje wyśmienicie!
SMACZNEGO!
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Pyszności. Jest prawie 21:00 a ja się głodny zrobiłem :(
OdpowiedzUsuńTakich pysznosci jeszcze nie jadlam muszę zapisać
OdpowiedzUsuńjakie wymiary blaszki
OdpowiedzUsuńGreat.
OdpowiedzUsuńPyszny przepis. Przetestuję chętnie.
OdpowiedzUsuńMoja teściowa robiła kiedyś coś podobnego :) Młoda ma niebawem urodziny, więc może bym takie coś zrobiła!
OdpowiedzUsuńO! Jakie ciekawe. Z pewnością musi smakować wybornie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie propozycje.
Smacznie i apetycznie.
Pozdrawiam :)
Lubię mieć w zanadrzu takie przepisy. takiego ciasta jeszcze nie robiłam. Zapisuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :D Już się oblizuje na sam widok ;)
OdpowiedzUsuńOjjj ale pyszności :D
OdpowiedzUsuńPycha, pycha, pycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu ciasta :-)
OdpowiedzUsuńjaki fajny i szybki przepis :-)
OdpowiedzUsuńPyszności i jakie proste w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńO! Świetny przepis :) pomyśl, że nawet budyń czekoladowy możesz zastąpić dodatkowym żółtkiem i mąką z kakao ;)
OdpowiedzUsuńPrzypomina mi to pewien podobny przepis gdzie nie rtzeba nic piec bo uzywa sie herbatnikow i wszystko sie klei idealnie! <3
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysl. Zrobię na weekend
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :) Z chęcią zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis :) muszę wypróbować w weekend :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta bez pieczenia są dla mnie optymalne - bo jestem niestety beztalenciem kulinarnym ;)
OdpowiedzUsuńWow, uwielbiam ciasta! Przepis zapisuję, przyda się :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Choć ja nie przepadam za karmelem. To chyba bym zjadła.
OdpowiedzUsuńNo to zgłodniałam, a na zegarze 22. Nic tylko zostało mi sięgnąć po jabłko....
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie, my robimy krówkę tylko z masą na karpatkę :D ale reszta bardzo podobna.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) Może teraz na weekend zrobię :D
OdpowiedzUsuńMniam. Budyń i kajmak - połączenie dla każdego łasucha.
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńIdealny przepis dla osoby, która słabo obchodzi się z piekarnikiem :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, ale jaka blaszka i ile śmietanki ? Bo kubeczek może byc różny,250ml,330,500ml.
OdpowiedzUsuńKarmel - cudowności. Na pewno w najbliższym czasie wypróbuje
OdpowiedzUsuńOch, wygląda obłędnie i na pierwszy rzut oka na trudne do wykonania. Ale dla smaku chętnie wypróbuję przepis. :)
OdpowiedzUsuńThanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!
OdpowiedzUsuńGiaonhan247 chuyên dịch vụ vận chuyển hàng đi mỹ cũng như dịch vụ ship hàng mỹ từ dịch vụ nhận mua hộ hàng mỹ từ website nổi tiếng Mỹ là mua hàng amazon về VN uy tín, giá rẻ.