Sezon na pomidory trwa, zapraszam więc na prostą, a jednocześnie bardzo smaczną propozycję obiadu z wykorzystaniem małych pomidorków cherry.
SKŁADNIKI:
- makaron razowy świderki
- kilka plastrów schabu
- 1 czerwona papryka
- garść całych listków bazylii
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- garść słonecznika
- 4 krótkie, świeże ogórki
- 2-3 garście pomidorków cherry
- przyprawy: sól (używam himalajską różową), bazylia i oregano
- olej słonecznikowy do smażenia
Gotuję makaron i smażę kilka plastrów schabu (bez żadnej panierki, jedynie z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich). Chłodne mięso kroję na mniejsze paski.
Na rozgrzaną patelnię daję makaron i mięso, duszę na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie dodaję pokrojoną paprykę, słonecznik, sól, bazylię i oregano. Znów duszę przez kilka minut. Na koniec daję pokrojony w słupki ogórek, połowę pomidorków cherry, polewam olejem z pestek dyni. Mieszam, duszę przez 2-3 minuty, następnie gaszę ogień i pozostawiam pod przykryciem przez kolejnych kilka minut. Wykładam na talerz, dodaję pozostałe zimne pomidorki i liście bazylii.
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Właśnie w moim ogródku pojawiły się pomidorki cherry :) W zeszłym roku nie przejadaliśmy, a tu proszę przepis z wykorzystaniem pomidorków :) Wygląda apetycznie, tylko zamiast schabu wolę pierś z kurczaka. Zrobię na niedzielny obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńSama nie przepadam za makaronami, ale myślę, że moja rodzina z podobnego posiłku byłaby zachwycona. WYgląda bajecznie.
OdpowiedzUsuńMniam jak pysznie. Uwielbiam Dania z makaronem 😃
OdpowiedzUsuńCudowny przepis na obiad. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Hallo, das sieht lecker aus. Ich mag Nudeln sehr gern. Ich wünsche Dir einen schönen Tag. Liebe Grüße Jana
OdpowiedzUsuńmm pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńWydaje się fajny ten przepis.
Kiedyś się na niego skuszę może.
Pozdrawiam serdecznie! :)
Fajny przepis :) ja od lat używam soli himalajskiej do wszystkich dań. Z ciekawostek taka sól z wodą i cytryną (okropny smak) pomaga na lekki ból głowy :)
OdpowiedzUsuńAleż kolorowe danie...
OdpowiedzUsuńpożywnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDo makaronu razowego przekonała się będąc w ciąży - miałam cukrzycę ciążową i tylko taki mogłam jeść. Teraz używam go do wszystkiego :) A twoje danie wygląda pysznie - wypróbuję na pewno przepis :)
OdpowiedzUsuńNo i bardzo ci dziękuję za ten pomysł! Bardzo lubimy obiady z makaronem :)
OdpowiedzUsuńNie znałam tego przepisu ale chętnie wypróbuje , uwielbiam makaron w kazdej chyba postaci
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na smaczne danie, pomysł chętnie podchwytuję. :)
OdpowiedzUsuńBookendorfina