czwartek, 17 sierpnia 2017

Razowy makaron ze schabem i pomidorkami cherry

Sezon na pomidory trwa, zapraszam więc na prostą, a jednocześnie bardzo smaczną propozycję obiadu z wykorzystaniem małych pomidorków cherry.




SKŁADNIKI:
- makaron razowy świderki
- kilka plastrów schabu
- 1 czerwona papryka
- garść całych listków bazylii
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- garść słonecznika
- 4 krótkie, świeże ogórki
- 2-3 garście pomidorków cherry
- przyprawy: sól (używam himalajską różową), bazylia i oregano
- olej słonecznikowy do smażenia

Gotuję makaron i smażę kilka plastrów schabu (bez żadnej panierki, jedynie z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich). Chłodne mięso kroję na mniejsze paski. 
Na rozgrzaną patelnię daję makaron i mięso, duszę na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie dodaję pokrojoną paprykę, słonecznik, sól, bazylię i oregano. Znów duszę przez kilka minut. Na koniec daję pokrojony w słupki ogórek, połowę pomidorków cherry, polewam olejem z pestek dyni. Mieszam, duszę przez 2-3 minuty, następnie gaszę ogień i pozostawiam pod przykryciem przez kolejnych kilka minut. Wykładam na talerz, dodaję pozostałe zimne pomidorki i liście bazylii. 

SMACZNEGO! :-)


* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

16 komentarzy:

  1. Właśnie w moim ogródku pojawiły się pomidorki cherry :) W zeszłym roku nie przejadaliśmy, a tu proszę przepis z wykorzystaniem pomidorków :) Wygląda apetycznie, tylko zamiast schabu wolę pierś z kurczaka. Zrobię na niedzielny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama nie przepadam za makaronami, ale myślę, że moja rodzina z podobnego posiłku byłaby zachwycona. WYgląda bajecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam jak pysznie. Uwielbiam Dania z makaronem 😃

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny przepis na obiad. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Hallo, das sieht lecker aus. Ich mag Nudeln sehr gern. Ich wünsche Dir einen schönen Tag. Liebe Grüße Jana

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie próbowałam.
    Wydaje się fajny ten przepis.
    Kiedyś się na niego skuszę może.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis :) ja od lat używam soli himalajskiej do wszystkich dań. Z ciekawostek taka sól z wodą i cytryną (okropny smak) pomaga na lekki ból głowy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Do makaronu razowego przekonała się będąc w ciąży - miałam cukrzycę ciążową i tylko taki mogłam jeść. Teraz używam go do wszystkiego :) A twoje danie wygląda pysznie - wypróbuję na pewno przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No i bardzo ci dziękuję za ten pomysł! Bardzo lubimy obiady z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie znałam tego przepisu ale chętnie wypróbuje , uwielbiam makaron w kazdej chyba postaci

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna propozycja na smaczne danie, pomysł chętnie podchwytuję. :)
    Bookendorfina

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!