01.08.2017

Leśny mech z jagodami i mascarpone

Zapraszam na smaczne zielone ciasto z jagodami i serkiem mascarpone! :



SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 440 gram mąki pszennej tortowej
- 350 gram cukru trzcinowego
- 250 gram szpinaku (użyłam mrożonego)
- 300 ml oleju
- 5 jajek
- 5 łyżek soku z cytryny
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia
- szczypta różowej soli himalajskiej

Masa:
- 1 kubeczek śmietanki 30%
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 4 łyżki drobnego cukru

Polewa na boki:
- kilka kostek rozpuszczonej gorzkiej czekolady


Dodatkowo:
- świeże jagody

Przygotowuję ciasto:
Szpinak blenduję razem z olejem na gładką i jednolitą masę. W drugim naczyniu ubijam jaja ze szczyptą soli, stopniowo dodaję cukier, a następnie sok z cytryny, proszek do pieczenia i mąkę.  Na końcu dodaję masę szpinakową. Ciasto delikatnie mieszam, wylewam na blaszkę i piekę ok. 50 minut w temp. 170 'C (grzałki góra-dół).

Przygotowuję masę:
Dobrze schłodzoną śmietankę miksuję z cukrem, pod koniec dodaję serek mascarpone. 

Upieczone i przestudzone ciasto kroję wzdłuż, dodatkowo kroję cienki blat z góry, który następnie kruszę. Na pierwszy blat wykładam połowę masy, na to jagody, przykrywam drugim blatem. Następnie wykładam pozostałą masę, posypuję kawałkami ciasta i na sam koniec wykładam jagody. Boki dekoruję czekoladą. Gotowe ;-)


SMACZNEGO! :-)


* * * 
ZACHĘCAM SERDECZNIE DO POLUBIENIA MOJEJ STRONY  Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) 

11 komentarzy:

  1. Ciasto z jagodami? To od razu wiadomo, że będzie dobre!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne się prezentuje, ten zielony kolor jest bardzo intrygujący i energetyczny. To ciasto jest jak dzieło sztuki szkoda je jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię trochę inną wersję tego ciasta. Moje robi się z mąki krupczatki, przez co jest fajne lekki. I zamiast jagód daję pestki granatu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ to wygląda przepysznie... Ostatnio jadłam coś bardzo podobne ciasto, tylko zamiast jagód był granat, a ciasto miało aromat amaretto (mój ukochany) <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda tak fantastycznie, że aż szkoda byłoby mi zjeść to ciasto. :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio wszędzie widze to ciasto! twoje jednak jest inne, ma czekoladę i to mnie przekonuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No po prostu rewelacja!
    Bardzo mi się podoba ten leśny mech :)
    No to teraz nie pozostaje nic innego jak wypróbować.
    Super!
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. W życiu nie wpadłabym na zrobienie ciasta ze szpinaku, ale to wygląda (i brzmi) naprawdę rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!