wtorek, 25 lipca 2017

Tarta z czerwoną i białą porzeczką z orzechowym spodem (bez pieczenia)

Sezon  na porzeczki trwa, zachęcam do przygotowania smacznej tarty z ich dodatkiem.

Tarta z czerwoną i białą porzeczką z orzechowym spodem (bez pieczenia)


Ciasto jest bez pieczenia, co jest bez wątpienia dużym plusem podczas letnich, gorących dni.

SKŁADNIKI:
spód:
- 5 pełnych łyżek masła orzechowego
- ok. 100 gram biszkoptów lub innych suchych ciastek (mogą być np. herbatniki)
- 2 garście orzeszków ziemnych (użyłam z dodatkiem papryki, mogą być także solone lub naturalne)

masa:
- 1 serek biały naturalny 125 gram
- 1 galaretka truskawkowa

dodatkowo:
- czerwone i białe porzeczki

Przygotowuję spód:
Kruszę biszkopty, łączę z masłem orzechowym, dodaję orzeszki ziemne (ich nie rozdrabniam), wykładam na spód blachy.

Przygotowuję masę:
Rozpuszczam galaretkę w ok. 350 ml gorącej wody. Tężejącą miksuję z serkiem.

Na spód wykładam porzeczki białe i czerwone, na to wylewam gęstniejącą galaretkę serkiem. Chłodzę w lodówce przez minimum 3-4 godziny, najlepiej przez całą noc. 

Tarta z czerwoną i białą porzeczką z orzechowym spodem (bez pieczenia)

Tarta z czerwoną i białą porzeczką z orzechowym spodem (bez pieczenia)

Tarta z czerwoną i białą porzeczką z orzechowym spodem (bez pieczenia)

SMACZNEGO! :-)

Tarta z czerwoną i białą porzeczką z orzechowym spodem (bez pieczenia)

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie  - dodaję tam naprawdę rozmaite fotki ;-)

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie :) Uwielbiam owocowe ciasta :)
    https://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super!
    Dałabym się na nią namówić od razu.
    Pomimo, że praktycznie nie przygotowuję ostatnio tart, bardzo lubię ten smak porzeczek i szczerze - narobiłaś mi na nią ogromnej ochoty.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybko i smacznie, a to latem bardzo się liczy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam umieszczane tu przepisy. Są tak... kolorowe w smaku i wyglądzie!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam porzeczki a w takim wydaniu nigdy ich nie próbowałam :P koniecznie musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!