Słodycz połączona z delikatną kwaskowatością - połączenie idealne. Zapraszam na pyszne muffinki.
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 mała miseczka czerwonej porzeczki
kruszonka: mąka, masło, cukier w proporcji 2:1:1 (użyłam ok. 100 gram mąki, 50 gram masła, 50 gram cukru)
W jednej misce łączę wszystkie suche składniki, w drugiej mieszam ze sobą olej, jaja i mleko, następnie całość łączę dokładnie ze sobą. Do papierowych foremek wykładam po pełnej łyżce ciasta, na to ok. łyżeczkę porzeczki, znowu ciasto, porzeczki, na koniec wykładam kruszonkę.
Piekę ok. 30 minut w temp. ok. 170'C (grzałki góra-dół).
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u -
będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Pyszne.
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi na nie smaka.
ALe wspaniałości.
Pozdrowionka! :)
Rzadko robię muffinki, bo mi prawie nigdy nie wychodzą, a z czerwoną porzeczką to już w ogóle nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńu nas wczoraj żona zrobiła muffinki, tylko z truskawkami i jagodami:) Z porzeczką jeszcze nie jadłem:)
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają te muffinki :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś smaka i muszę chyba coś upichcić ;)
OdpowiedzUsuńTaak mi także Pani narobiła smaka. Wyglądają naprawdę nieziemsko i chyba się nie powstrzymam, zrobię je dziś!
OdpowiedzUsuńKupiłam dzisiaj czarna porzeczkę, bo chciałam zrobić pleśniaka jutro, ale zmieniłam zdanie i będą babeczki :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam porzeczek.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Mam czarną porzeczkę to zrobię może jutro :).
OdpowiedzUsuń