11.04.2017

Mleczne muffinki z domowym dżemem z pigwy i kremem balsamicznym na bazie fig i daktyli

Nazwałam je może nieco skomplikowanie, aczkolwiek muffinki te w wykonaniu wcale takie nie są. Posiadają za to wyjątkowo ciekawy smak - zapraszam!


Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają owocom pigwy, a także dodatkowi wspomnianego kremu balsamicznemu na bazie fig i daktyli.

SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kremu balsamicznego na bazie fig i daktyli (po kilka kropli na każdą muffinkę) *
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki oleju
- domowy dżem z owoców pigwy

* do końca kwietnia na hasło "wielopokoleniowo" otrzymacie 10% rabatu na zakupy w sklepie Ekopestka


W jednej misce łączę ze sobą suche składniki, tj. mąkę, cukier, sól, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszam jaja, mleko i olej, a następnie całość wlewam do suchych składników, łącząc wszystko ze sobą.
Do foremek nakładam 1 łyżkę ciasta, na to 1 łyżeczkę dżemu i kilka kropli kremu balsamicznego, następnie znów łyżkę ciasta. Posypuję łyżeczką cukru wymieszaną z cynamonem.
Piekę ok. 30-35 minut w temp. 180'C (grzałki góra-dół).





SMACZNEGO! :-)


* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie  - dodaję tam na prawdę rozmaite fotki ;-)

15 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! Moja narzeczona często piecze muffinki i na pewno skorzystamy z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie - fantastyczne babeczki! Bardzo lubię domowe dżemiki, więc czuję się skuszona tym przepisem! :) Są wspaniale podane, bardzo apetyczne, piękne. Po prostu idealne na Wielkanoc! Na pewno skorzystam i z chęcią zrobię, bo to mi w tym roku przypada pieczenie świąteczne ;)
    Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo ładnie, choć chyba figę zastąpiłabym innym owocem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam aż ślinka cieknie 😍 super post 💖

    OdpowiedzUsuń
  5. Połączenie smaków brzmi smakowicie, ciekawe jak rezultat!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają mega apetycznie, ja jednak ostatnio stawiam na bardziej fit słodkości. Mojemy synkowi pewnie by smakowały :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. babeczki rządzą! w każdej postaci i każdej ilości:) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dość drogo wychodzą takie muffinki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Brzmi i wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zachęcający przepis, chyba go jeszcze dziś wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Woooow, muffinki prezentują się super ;) Ciekawa jestem jak smakują, ale ten domowy dżemik bardzo zachęca!

    OdpowiedzUsuń
  12. Skłoniłaś mnie do zakupu nowego produktu do kuchni ;) Muffinki super się prezentują, więc po świętach zamierzam je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam muffinki - w tym małym ciasteczku można ukryć naprawdę wiele i za każdym razem będzie to smakowe zaskoczenie. ;)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!