Nazwałam je może nieco skomplikowanie, aczkolwiek muffinki te w wykonaniu wcale takie nie są. Posiadają za to wyjątkowo ciekawy smak - zapraszam!
Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają owocom pigwy, a także dodatkowi wspomnianego kremu balsamicznemu na bazie fig i daktyli.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kremu balsamicznego na bazie fig i daktyli (po kilka kropli na każdą muffinkę) *
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki oleju
- domowy dżem z owoców pigwy
* do końca kwietnia na hasło "wielopokoleniowo" otrzymacie 10% rabatu na zakupy w sklepie Ekopestka
* do końca kwietnia na hasło "wielopokoleniowo" otrzymacie 10% rabatu na zakupy w sklepie Ekopestka
W jednej misce łączę ze sobą suche składniki, tj. mąkę, cukier, sól, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszam jaja, mleko i olej, a następnie całość wlewam do suchych składników, łącząc wszystko ze sobą.
Do foremek nakładam 1 łyżkę ciasta, na to 1 łyżeczkę dżemu i kilka kropli kremu balsamicznego, następnie znów łyżkę ciasta. Posypuję łyżeczką cukru wymieszaną z cynamonem.
Piekę ok. 30-35 minut w temp. 180'C (grzałki góra-dół).
Piekę ok. 30-35 minut w temp. 180'C (grzałki góra-dół).
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie - dodaję tam na prawdę rozmaite fotki ;-)
Wygląda przepysznie! Moja narzeczona często piecze muffinki i na pewno skorzystamy z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie - fantastyczne babeczki! Bardzo lubię domowe dżemiki, więc czuję się skuszona tym przepisem! :) Są wspaniale podane, bardzo apetyczne, piękne. Po prostu idealne na Wielkanoc! Na pewno skorzystam i z chęcią zrobię, bo to mi w tym roku przypada pieczenie świąteczne ;)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka serdeczne! :)
Wyglądają bardzo ładnie, choć chyba figę zastąpiłabym innym owocem :)
OdpowiedzUsuńMniam aż ślinka cieknie 😍 super post 💖
OdpowiedzUsuńPołączenie smaków brzmi smakowicie, ciekawe jak rezultat!
OdpowiedzUsuńWyglądają mega apetycznie, ja jednak ostatnio stawiam na bardziej fit słodkości. Mojemy synkowi pewnie by smakowały :-)
OdpowiedzUsuńbabeczki rządzą! w każdej postaci i każdej ilości:) mniam!
OdpowiedzUsuńale cudowne!
OdpowiedzUsuńDość drogo wychodzą takie muffinki ;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ;)
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZachęcający przepis, chyba go jeszcze dziś wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńWoooow, muffinki prezentują się super ;) Ciekawa jestem jak smakują, ale ten domowy dżemik bardzo zachęca!
OdpowiedzUsuńSkłoniłaś mnie do zakupu nowego produktu do kuchni ;) Muffinki super się prezentują, więc po świętach zamierzam je zrobić.
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffinki - w tym małym ciasteczku można ukryć naprawdę wiele i za każdym razem będzie to smakowe zaskoczenie. ;)
OdpowiedzUsuń