Lekka i smaczna wariacja na temat sernika - zapraszam serdecznie!
SKŁADNIKI:
- 4 galaretki czerwone (truskawkowe, wiśniowe lub poziomkowe)
- 4 galaretki zielone (kiwi lub agrestowe)
- 1 kg serka homogenizowanego
- 4 łyżki cukru pudru
2 czerwone galaretki rozpuszczam w 1/2 litra gorącej wody. Kiedy galaretka jest już dosyć gęsta, przelewam ją do okrągłej formy na babkę.
2 zielone galaretki rozpuszczam w 1 szklance gorącej wody. Kiedy zaczyna gęstnieć, mieszam ją z 1/2 kg serka i 2 łyżkami cukru. Całość wlewam do formy na czerwoną galaretkę.
Z 2 kolejnymi czerwonymi galaretkami postępuję dokładnie tak samo, jak z poprzednimi zielonymi, tj. rozpuszczam w szklance wody i gęstniejącą mieszam z serkiem i cukrem.
Na koniec przygotowuję 2 zielone galaretki, które rozpuszczam w 1/2 litra gorącej wody i tężejącą wylewam na samą górę formy. Umieszczam do lodówki i chłodzę przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc).
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie - dodaję tam na prawdę rozmaite fotki ;-)
Mniam pychota. Uwielbiam takie specjały.
OdpowiedzUsuńale świetnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńgrlfashion.blogspot.com
Wspaniały sernik! Idealne ciasto na Wielkanoc. Bardzo chciałabym go spróbować. Chyba zrobię jeszcze przed świętami.
OdpowiedzUsuńIdealny i taki leciutki! :)
Pozdrowionka cieplutkie :)
O jaki ładny, kolorowy! Uwielbiam serniki :)
OdpowiedzUsuńZachęca do skosztowania ;)
OdpowiedzUsuńTęczowy smak mojego dzieciństwa. Mama często robiła taki kolorowy serniczek - i zawsze znikał z talerzy w mgnieniu oka :)
OdpowiedzUsuńLubię takie łakocie
OdpowiedzUsuńKolorowe i na pewno smaczne :D
OdpowiedzUsuńMniam mniam ♥
OdpowiedzUsuńuwielbiam sernik na zimno, ale jeszcze nie próbowałam zrobić z kolorowymi warstwami :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na lekki sernik :)
OdpowiedzUsuńWygląda super kolorowo i pewnie pysznie :)
OdpowiedzUsuńJaka wspaniała tęcza :) Nic tylko zajadać :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMniami. Ale narobiłaś smaka. A ogólnie ja jestem sernikożerna, więc podwójny chciej mi się włączył. Na pewno wypróbuje ten przepis. Nie dość że z serem to jeszcze kolorowo. Cudnie.
OdpowiedzUsuń