środa, 5 kwietnia 2017

Babka ze szpinakiem i galaretkową bitą śmietaną

Szpinaku nie czuć tu wcale. Składniki są tak wyważone, że czuć tylko słodką babkę urozmaiconą dodatkiem bitej śmietany z galaretką.

ciasto ze szpinakiem

Ta galaretkowa bita śmietana sprawia, że ciasto nie jest suche, jak to w przypadku babek bywa, a jest wyjątkowo przyjemne dla podniebienia. Zapraszam do wykonania!

SKŁADNIKI:
- 220 gram Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
- 250 gram cukru trzcinowego
- 150 gram szpinaku (użyłam mrożonego)
- 150 ml oleju
- 3 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta różowej soli himalajskiej

Masa:
- 1 kubeczek śmietanki 30%
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 szklanka gorącej wody

Lukier:
- cukier puder
- sok z cytryny

Przygotowuję ciasto:
Szpinak blenduję razem z olejem na gładką i jednolitą masę. W drugim naczyniu ubijam jaja ze szczyptą soli, stopniowo dodaję cukier, a następnie sok z cytryny, proszek do pieczenia i mąkę.  Na końcu dodaję masę szpinakową. Ciasto delikatnie mieszam, wylewam na blaszkę i piekę ok. 40 minut w temp. 170 'C (grzałki góra-dół).

Przygotowuję masę:
Galaretkę rozpuszczam w szklance gorącej wody. Odstawiam do delikatnego zgęstnienia. 
Śmietankę ubijam z cukrem, pod koniec dodaję gęstniejącą galaretkę. Całość miksuję razem przez chwilę, aż wszystko będzie ładnie połączone. Odstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę.

Upieczone i przestudzone ciasto kroję wzdłuż, wykładam masę i przykrywam. Gotową babkę dekoruję lukrem i kolorową posypką lub też cukrem pudrem. Przepyszne ciasto gotowe ;-)

ciasto ze szpinakiem

ciasto ze szpinakiem

SMACZNEGO! :-)

ciasto ze szpinakiem

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie  - dodaję tam na prawdę rozmaite fotki ;-)

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam szpinak ale jeszcze w takiej kombinacji nie próbowałem i widzę, że muszę nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wspaniała babka. Takiej zielonej jeszcze nigdy nie robiłam! Super. Na Wielkanoc jak znalazł. Podoba mi się ten przepis. Zdrowy i pyszny.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ smacznie wygląda! Może razem z Mamą upichcimy taką babkę na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mile widziane przez nasze podniebienia wszelkie szpinakowe odsłony. :)
    Bookendorfina

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis :) Spróbuję zrobić

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś może upiekę jakieś szpinakowi ciasto na razie ja i moje kubki smakowe (oraz męża) nie jesteśmy na to gotowi ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  7. szpinak uwielbiam, a Twoje ciacho wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam szpinak, muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Omnomnom - muszę wypróbować! I jak tu ograniczać słodkości... :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis zapisuję, wygląda obłednie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Taka babka na pewno byłaby czymś nowym na moim wielkanocnym stole ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ile dokładnie należy dać śmietanki ? 330 ml ?

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!