poniedziałek, 13 marca 2017

Tort bezowy z bitą śmietaną i mascarpone, wiśniami i polewą czekoladową (Tort Pavlova)

Deser idealny dla amatorów konkretnej słodyczy. Bowiem co jak co, ale bezie słodyczy tej nie można odmówić ;-)

tort bezowy


Od razu muszę zaznaczyć, że dziś wyjątkowo będzie tylko jedno zdjęcie, bowiem uszkodzona została cała karta z setkami zdjęć. Jest tylko jedna fotka wykonana telefonem - dobrze, że przynajmniej taką zrobiłam. Ogromnie szkoda, bo tort w środku wyszedł na prawdę pięknie, ale trudno, trzeba zakasać rękawy i samemu brać się do działa, aby przekonać się, jakie wyjdą smakowitości ;-)

SKŁADNIKI:
beza:
- 6 białek
- 3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

masa do przełożenia oraz posmarowania na wierzchu:
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 1 opakowania śmietanki 30%
- 2 łyżki białego cukru

dodatkowo:
- wiśnie do przełożenia i wyłożenia na torcie
- 1/2 tabliczki roztopionej czekolady do polania na wierzchu

Przygotowuję bezę:
Do szklanej miski wbijam białka, dodaję szczyptę soli i zaczynam ubijanie. Kiedy białka połączą się ze sobą, stopniowo, małymi partiami dodaję cukier. Po koniec, kiedy piana jest już ubita na sztywno, dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Pianę wykładam na dwa równe, wycięte wcześniej krążki papieru do pieczenia wielkości tortownicy.
Piekę/ suszę ją w termoobiegu przez 30 minut w temp. 105'C, a następne przez 3 godz. w temp. 90'C. Po tym czasie wyłączam piekarnik i pozostawiam w nim bezę.

Przygotowuję masę:
Miksuję śmietankę, dodaję cukier; kiedy masa zaczyna robić się gęsta, dodaję serek. Łączę całość przez chwilę, uważając, żeby masa nie zrobiła się za gęsta i brzydko ścięta. Masa szybko jest gotowa.

Na jeden krążek bezy wykładam 3/4 masy, na nią wiśnie, przykrywam drugim krążkiem, delikatnie smaruję pozostałą masą, wiśniami i polewam rozpuszczoną czekoladą. 
Cudowny deser gotowy ;-)


SMACZNEGO! :-)



20 komentarzy:

  1. Ładnie to tak robić smaka od rana takimi pysznościami?
    Przepiękny tort. Na pewno smakuje doskonale. Uwielbiam bezy w połączeniu z bitą śmietaną. Moje smaki w 100%!
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przymierzam się do zrobienia tego typu tortu już dłuższy czas. Przyznam CI się że obawiam się trochę że mi nie wyjdzie. Twój wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi smaku narobiłaś. Wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od rana taka ślinka na niego cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie pyszności, a ja na diecie ;-(((

    OdpowiedzUsuń
  6. Woow wygląda obłędnie! Mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. Matko ja od dziś na diecie a ty tak kusisz :D

    OdpowiedzUsuń
  8. O mniam, wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie przepadam za tortami bezowymi, ale ten tak smakowicie wygląda ze mały kawałeczek na pewno bym skosztowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Och cudowny żeby tak człowiek mógł jeść wszystko to co chce

    OdpowiedzUsuń
  11. Jezuuuu te wiśnie!!!! Mniam :) Jeszcze nigdy nie robiłam bezy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha, tort wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały torcik. Oj zjadłabym duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. O jakie pyszności! I po małym zmodyfikowaniu przepisu, nawet ja będąc na diecie, mogłabym go zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam beze więc chętnie bym zjadła taki torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O luuudzie :D Jakie pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  17. To jest prawdziwe arcydzieło! Założę się, że deser był przepyszny i szybko zniknął ze stołu;).

    OdpowiedzUsuń
  18. Hmm jak ja uwielbiam beze. Ale smaku narobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!