29.03.2017

Jogurtowe racuchy drożdżowe z bananami; drożdżowe racuchy z jogurtem

Racuchy kojarzą mi się przede wszystkim z wersją z jabłkami. Z bananami smakują jednak równie pysznie! ;-)

drozdzowe racuchy



SKŁADNIKI:
rozczyn:
- 3 dag drożdży
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek mleka

ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 2 jaja
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego

dodatkowo:
- banany

racuchy drozdzowe z bananem

Przygotowuję rozczyn: drożdże rozpuszczam z dodatkiem cukru w mleku. Po kilku minutach dodaję mąkę, jaja i kubeczek jogurtu naturalnego. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, nakładam łyżką ciasto na rozgrzaną patelnię, na to łyżeczką mus bananowy i na wierzch znów troszkę ciasta. Piekę z dwóch stron na złoty kolor.










SMACZNEGO! :-)


23 komentarze:

  1. Zjadłabym takie na śniadanko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też czasami robię ale na mleku roślinnym i dodaję zmiażdżone banany do ciasta :) Dziś z rana upiekłam chlebek bananowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ech wyglądają przepysznie :-) Musze spróbować przepisu, dzieci uwielbiają racuchy a do tej pory robiłam tylko z jabłkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis, wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja z innej beczki!!! Jakie piekne talerzyki!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuję przepis! MUSZĄ smakować genialnie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja lubię takie racuchy! Zwłaszcza jeśli prezentują się tak doskonale i bardzo apetycznie. Zjadłabym chętnie nawet teraz (pomimo, że jest już dość późno). Rewelacja! Super pomysł :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W wersji jogurtowej jeszcze nie jadłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają smakowicie. ;] Ostatnio jadłam placuszki budyniowe.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wyglądają, aż zaburczało mi w brzuchu. Zjadłabym teraz takie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O rany! Ale mi ochotę narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  12. O jakie tu pyszności u Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  13. aż ślinka cieknie na sam widok. W smaku jeszcze lepsze. Nie jestem zwolenniczką gotowania pieczenia itp ale degustacja to jak najbardziej:-) dorzucam obserwację ♥ www.slowemintymnie.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Moja mama coś podobnego zrobiła (przepis u mnie). =)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super, że dałaś tak dużo zdjęć. Kiedyś jadłam placki z jabłkiem i bananami i były pyszne, dlatego spodziewam się dobrego smaku Twoich racuchów ;)
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do siebie: http://makeyourownlab.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam racuchy :) naszło mnie aż tak, że dzisiaj sobie zrobie

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam racuchy :) Dawno ich nie robiłam - chyba muszę zrobić w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!