Racuchy kojarzą mi się przede wszystkim z wersją z jabłkami. Z bananami smakują jednak równie pysznie!
SKŁADNIKI:
rozczyn:
- 3 dag drożdży
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek mleka
ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 2 jaja
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego
dodatkowo:
- banany
Przygotowuję rozczyn: drożdże rozpuszczam z dodatkiem cukru w mleku. Po kilku minutach dodaję mąkę, jaja i kubeczek jogurtu naturalnego. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, nakładam łyżką ciasto na rozgrzaną patelnię, na to łyżeczką mus bananowy i na wierzch znów troszkę ciasta. Piekę z dwóch stron na złoty kolor.
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Zjadłabym takie na śniadanko ;)
OdpowiedzUsuńOh, smakowita sprawa!
OdpowiedzUsuńTeż czasami robię ale na mleku roślinnym i dodaję zmiażdżone banany do ciasta :) Dziś z rana upiekłam chlebek bananowy :)
OdpowiedzUsuńAleż one muszą być pyszne. Mniam.
OdpowiedzUsuńEch wyglądają przepysznie :-) Musze spróbować przepisu, dzieci uwielbiają racuchy a do tej pory robiłam tylko z jabłkami :-)
OdpowiedzUsuńCoś dla mojego narzeczonego ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMniam. Super inspiracja.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię racuchy. :)
OdpowiedzUsuńSmakowite racuszki :D
OdpowiedzUsuńA ja z innej beczki!!! Jakie piekne talerzyki!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis! MUSZĄ smakować genialnie <3
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie racuchy! Zwłaszcza jeśli prezentują się tak doskonale i bardzo apetycznie. Zjadłabym chętnie nawet teraz (pomimo, że jest już dość późno). Rewelacja! Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
W wersji jogurtowej jeszcze nie jadłam, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie. ;] Ostatnio jadłam placuszki budyniowe.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, aż zaburczało mi w brzuchu. Zjadłabym teraz takie :)
OdpowiedzUsuńO rany! Ale mi ochotę narobiłaś!
OdpowiedzUsuńO jakie tu pyszności u Ciebie
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie na sam widok. W smaku jeszcze lepsze. Nie jestem zwolenniczką gotowania pieczenia itp ale degustacja to jak najbardziej:-) dorzucam obserwację ♥ www.slowemintymnie.pl
OdpowiedzUsuńMoja mama coś podobnego zrobiła (przepis u mnie). =)
OdpowiedzUsuńSuper, że dałaś tak dużo zdjęć. Kiedyś jadłam placki z jabłkiem i bananami i były pyszne, dlatego spodziewam się dobrego smaku Twoich racuchów ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do siebie: http://makeyourownlab.blogspot.com
Uwielbiam racuchy :) naszło mnie aż tak, że dzisiaj sobie zrobie
OdpowiedzUsuńUwielbiam racuchy :) Dawno ich nie robiłam - chyba muszę zrobić w tym tygodniu :)
OdpowiedzUsuń