Proste i szybkie w przygotowaniu bezglutenowe ciasteczka, które posmakować powinny każdemu, a szczególnie tym, którzy lubią bakalie.
Przepis na te ciasteczka pochodzi z książki "Zdrowe słodkości na każdą porę dnia". Jest w niej mnóstwo słodkich, a jednocześnie zdrowych przekąsek i dziś zapraszam na jedną z nich.
SKŁADNIKI:
- 60 gram amarantusa ekspandowanego
- 2 małe jajka
- 20 gram wiórków kokosowych
- 30 gram ziaren słonecznika
- 50 gram miodu
- 50 gram suszonej żurawiny
Wszystkie składniki dokładnie mieszam ze sobą w misce. Następnie formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładam je na blaszce, lekko spłaszczając i zachowując ok. 2 cm odstępu.
Piekę ok. 12 minut w temperaturze 180'C (termoobieg) lub 200'C (grzałki góra- dół), aż ciasteczka lekko się zarumienią.
SMACZNEGO! :-)
Wyglądają bardzo zachęcająco :-) Wypróbuję na pewno. Ciasteczka są miękkie po upieczeniu czy twarde?
OdpowiedzUsuńMięciutkie :)
Usuńwyglądają ślicznie :) a patrząc na listę składników, musza być też przepyszne
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki mam, a szybkość i łatwość wykonania bardzo zachęcają do wykonania tych ciasteczek.
OdpowiedzUsuńTak podejrzewałam, że to przepis z tej książki :) Też ją mam :)
OdpowiedzUsuńAmarantus i słonecznik, już mnie zachęciłaś :)
OdpowiedzUsuńZapisuje przepis:)
OdpowiedzUsuńWyglądają przesmacznie :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz spotkałam się z czymś takim!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńprzepisów na ciasteczka nigdy dość u nas :)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne! Myślę, że bardzo by mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Świetny przepis, ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie i na pewno są zdrowsze od sklepowych odpowiedników
OdpowiedzUsuńwyglądają bombowo i mega apetycznie :D <3
OdpowiedzUsuńhttp://czynnikipierwsze.com/
Pyszności !!! :)
OdpowiedzUsuńTez mam tą książkę i jakoś ten przepis gdzieś umknął mojej uwadze :)
OdpowiedzUsuńSuper mieszanka, na weekend wypróbuje ;p
OdpowiedzUsuń