6.03.2017

Ciasteczka amarantusowe (bezglutenowe, bez cukru, bez mleka)

Proste i szybkie w przygotowaniu bezglutenowe ciasteczka, które posmakować powinny każdemu, a szczególnie tym, którzy lubią bakalie.



Przepis na te ciasteczka pochodzi z książki "Zdrowe słodkości na każdą porę dnia". Jest w niej mnóstwo słodkich, a jednocześnie zdrowych przekąsek i dziś zapraszam na jedną z nich.

SKŁADNIKI:
- 60 gram amarantusa ekspandowanego
- 2 małe jajka
- 20 gram wiórków kokosowych
- 30 gram ziaren słonecznika
- 50 gram miodu
- 50 gram suszonej żurawiny



Wszystkie składniki dokładnie mieszam ze sobą w misce. Następnie formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładam je na blaszce, lekko spłaszczając i zachowując ok. 2 cm odstępu.
Piekę ok. 12 minut w temperaturze 180'C (termoobieg) lub 200'C (grzałki góra- dół), aż ciasteczka lekko się zarumienią.












 SMACZNEGO! :-)


18 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo zachęcająco :-) Wypróbuję na pewno. Ciasteczka są miękkie po upieczeniu czy twarde?

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają ślicznie :) a patrząc na listę składników, musza być też przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie składniki mam, a szybkość i łatwość wykonania bardzo zachęcają do wykonania tych ciasteczek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak podejrzewałam, że to przepis z tej książki :) Też ją mam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Amarantus i słonecznik, już mnie zachęciłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przesmacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierwszy raz spotkałam się z czymś takim!

    OdpowiedzUsuń
  8. przepisów na ciasteczka nigdy dość u nas :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie śliczne! Myślę, że bardzo by mi smakowały :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis, ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają przepysznie i na pewno są zdrowsze od sklepowych odpowiedników

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglądają bombowo i mega apetycznie :D <3
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Tez mam tą książkę i jakoś ten przepis gdzieś umknął mojej uwadze :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super mieszanka, na weekend wypróbuje ;p

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!