Szybkie, smaczne, idealne dla niespodziewanych gości lub gdy nie mamy za dużo czasu, aby zająć się wymyślnymi wypiekami - zapraszam! :-)
SKŁADNIKI:
- gotowy blat ciasta francuskiego
nadzienie z maku:
- 100 gram maku mielonego
- 1 łyżka masła
- 2/3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- piana z 1 białka
Przygotowuję nadzienie:
Do garnka wsypuję mak, zalewam mlekiem, dokładnie mieszam i duszę na wolnym ogniu. Dodaję masło, cukier puder i żółtka. Duszę parę minut i na koniec dodaję ubitą pianę. Odstawiam do wystygnięcia.
Na rozmrożony blat ciasta wykładam ostudzony mak. Zwijam, tworząc długą roladę. Kroję na 1-2 cm plastry (wg uznania), układam na blaszce i piekę w piekarniku rozgrzanym do ok. 200'C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut, aż ciasteczka będą ładnie zarumienione.
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie - dodaję tam na prawdę rozmaite zdjęcia ;-)
teraz cały dzień będę o nich myslała
OdpowiedzUsuńPołączenie maku i ciasta francuskiego znamy, tyle że w innej postaci bo na święta robiliśmy z nich choinkę. Ale myślę że smakowała podobnie :)
OdpowiedzUsuńPyszne i proste ;)
OdpowiedzUsuńU mnie nie miałyby brania, bo żeby zjeść coś z taką ilością maku to musi nas najść ochota.
OdpowiedzUsuńU to nie dla mnie... nie przepadam za makiem :P
OdpowiedzUsuńA jak podoba Wam się amerykańska kuchnia Często gotujecie coś z tamtej strony świata czy raczej wolicie się na dobre burgery czy steki wybrać do restauracji? Przepisy wyglądają jak zwykle przepysznie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMak kojarzy mi się ze świętami, ale właściwie dlaczego nie upiec makowych ślimaczków teraz, świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPycha :) Tylko szkoda, że mak w zęby wchodzi ;)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła.
OdpowiedzUsuńAle pycha :D
OdpowiedzUsuńO kurcze nie jadłam maku w cieście francuskim !! muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie:) jednak u nas wypieki z makiem, to chyba tylko na święta żonka robi. Muszę po kryjomu sobie kupować jakaś strucle, albo coś:P
OdpowiedzUsuńAle mi ochoty na makowiec narobiłaś! Wyglądają naprawdę świetnie, takie ślimaki to dobry pomysł na np. spotkanie rodzinne :) Super.
OdpowiedzUsuńWszystko, co z makiem - uwielbiam! Pyszne ślimaczki. Wspaniałe! A ciasto francuskie idealnie nadaje się do takich wypieków. Pozdrawiam! Miłego popołudnia :)
OdpowiedzUsuńZ makiem to raczej nie, ta poprzednia wersja jest lepsza :)
OdpowiedzUsuńmniam, ale smaka mi narobiłaś no! ;)
OdpowiedzUsuńFajne ślimaczki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie, kiedyś muszę zrobić jak goście przyjdą :)
OdpowiedzUsuńAle super pomysl Ja zawsze francuskie robie z owocami albo czekolada a z makiem nigdy Kradne pomysl bo wygladaja cudnie POZDRAWIAM!
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie. Ja do tej pory ciasto francuskie łączyłam tylko z marmoladą.
OdpowiedzUsuńWygląda na cąłkiem prosty przepis, a ja bardzo lubie ciasta z makiem :)
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie jest w takich przypadkach niezastąpione :-)
OdpowiedzUsuńOstatnio właśnie takie pyszności zrobiłam, cieszyły się dużym powodzeniem wśród domowników. :)
OdpowiedzUsuńDzieki wielkie za przepis. Korzystajac z okazji mam jeszcze pytanie kwestii technicznej. Niestety ostatnio troche przesadzilam z wypiekami i spalil mi sie piekarnik – tak to nazwijmy bo mowie tutaj o takim blaszanym za 50zl. Zastanawiam sie nad zakupem bardziej prawilnego rozwiania czyli kuchenki z piekarnikiem. Na jakie marki byscie postawili? Zalezy mi na czyms co wytrzyma dluzej niz gwarancja �� Dodatkowo udalo mi sie trafic na dobra promocje w sieci Saturn dzieki tej stronie http://alerabat.com/kod-promocyjny/saturn-pl Prosze o propozycje tak powiedzmy w okolicach 1500 .. wiecej chyba nie warto wydac moim zdaniem. Prosze o w miare szybka pomoc bo mam niesamowita ochote przetestowac powyzszy przepis :)
OdpowiedzUsuń