środa, 1 lutego 2017

Makowe ślimaki z ciasta francuskiego (francuskie ślimaki z makiem)

Szybkie, smaczne, idealne dla niespodziewanych gości lub gdy nie mamy za dużo czasu, aby zająć się wymyślnymi wypiekami - zapraszam! :-)



SKŁADNIKI:
- gotowy blat ciasta francuskiego

nadzienie z maku:
- 100 gram maku mielonego
- 1 łyżka masła
- 2/3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru pudru 
- 1 żółtko
- piana z 1 białka


Przygotowuję nadzienie:
Do garnka wsypuję mak, zalewam mlekiem, dokładnie mieszam i duszę na wolnym ogniu. Dodaję masło, cukier puder i żółtka. Duszę parę minut i na koniec dodaję ubitą pianę. Odstawiam do wystygnięcia.

Na rozmrożony blat ciasta wykładam ostudzony mak. Zwijam, tworząc długą roladę. Kroję na 1-2 cm plastry (wg uznania), układam na blaszce i piekę w piekarniku rozgrzanym do ok. 200'C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut, aż ciasteczka będą ładnie zarumienione.





SMACZNEGO! :-)


* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie  - dodaję tam na prawdę rozmaite zdjęcia ;-)

23 komentarze:

  1. teraz cały dzień będę o nich myslała

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie maku i ciasta francuskiego znamy, tyle że w innej postaci bo na święta robiliśmy z nich choinkę. Ale myślę że smakowała podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie nie miałyby brania, bo żeby zjeść coś z taką ilością maku to musi nas najść ochota.

    OdpowiedzUsuń
  4. U to nie dla mnie... nie przepadam za makiem :P

    OdpowiedzUsuń
  5. A jak podoba Wam się amerykańska kuchnia Często gotujecie coś z tamtej strony świata czy raczej wolicie się na dobre burgery czy steki wybrać do restauracji? Przepisy wyglądają jak zwykle przepysznie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mak kojarzy mi się ze świętami, ale właściwie dlaczego nie upiec makowych ślimaczków teraz, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha :) Tylko szkoda, że mak w zęby wchodzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. O kurcze nie jadłam maku w cieście francuskim !! muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda apetycznie:) jednak u nas wypieki z makiem, to chyba tylko na święta żonka robi. Muszę po kryjomu sobie kupować jakaś strucle, albo coś:P

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale mi ochoty na makowiec narobiłaś! Wyglądają naprawdę świetnie, takie ślimaki to dobry pomysł na np. spotkanie rodzinne :) Super.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystko, co z makiem - uwielbiam! Pyszne ślimaczki. Wspaniałe! A ciasto francuskie idealnie nadaje się do takich wypieków. Pozdrawiam! Miłego popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z makiem to raczej nie, ta poprzednia wersja jest lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  13. mniam, ale smaka mi narobiłaś no! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają obłędnie, kiedyś muszę zrobić jak goście przyjdą :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale super pomysl Ja zawsze francuskie robie z owocami albo czekolada a z makiem nigdy Kradne pomysl bo wygladaja cudnie POZDRAWIAM!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawe połączenie. Ja do tej pory ciasto francuskie łączyłam tylko z marmoladą.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda na cąłkiem prosty przepis, a ja bardzo lubie ciasta z makiem :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto francuskie jest w takich przypadkach niezastąpione :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ostatnio właśnie takie pyszności zrobiłam, cieszyły się dużym powodzeniem wśród domowników. :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!