9.12.2016

Spaghetti z mięsem i cytrynowym mascarpone

Zapraszam na makaron spaghetti o wyjątkowo orzeźwiającym smaku!

makaron z miesem


Dodatek soku z cytryny jest tutaj nie bez znaczenia - świetnie ożywia on smak delikatnego mascarpone. Zapraszam do wykonania!

SKŁADNIKI:
- makaron spaghetti
- ok. 400 gram mięsa wieprzowego
- 120 ml koncentratu pomidorowego
- 120 gram serka mascarpone
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, bazylia, oregano
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oleju kokosowego
- garść słonecznika
- garść żurawiny


Mięso kroję na małe kawałki, posypuję przyprawami i smażę na oleju przez kilka minut. Dodaję koncentrat pomidorowy i duszę przez ok. 10 minut. Następnie dodaję mascarpone, polewam sokiem z cytryny, dokładnie całość mieszam i duszę na wolnym ogniu jeszcze przez jakiś czas, do miękkości mięsa. Mięso z sosem wykładam na ugotowany makaron spaghetti, posypuję słonecznikiem i żurawiną, Pyszne danie gotowe ;-)




SMACZNEGO! :-)



* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie  - dodaję tam na prawdę rozmaite fotki ;-)

20 komentarzy:

  1. Ta cytryna mnie zaintrygowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, ostatnio co prawda rzadko jadam makarony, ale chętnie wypróbuję ten przepis :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybko i smacznie, a aromat cytryny pięknie wszystko połączy. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zwykle jeśli chodzi o makaron spaghetti i najczęściej robię bolognese :) Super propozycja. Muszę spróbować. Lubię takie treściwe, sycące dania z makaronem.
    Pozdrowionka cieplutkie. Miłego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowicie wygląda to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak to pysznie wygląda! Ale się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. chętnie wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda to spaghetti. Uwielbiam jeść spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie lubię takiego połączenia.

    OdpowiedzUsuń
  10. Spaghetti jest u mnie bardzo często. Następnym razem postaram się zrobić właśnie takie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiamy spagetti. Jeszcze z nutką cytryny nie przygotowaliśmy. Ale wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie sądziłam, że takie połączenie może być. :)
    Muszę wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmmm...z cytrynką muszę kiedyś tak spróbować zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ostatnio coś podobnego zrobiłem, było naprawdę dobre. Ten przepis też wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajna Twoja wersja sosu ;)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!