Zapraszam na makaron spaghetti o wyjątkowo orzeźwiającym smaku!
Dodatek soku z cytryny jest tutaj nie bez znaczenia - świetnie ożywia on smak delikatnego mascarpone. Zapraszam do wykonania!
- makaron spaghetti
- ok. 400 gram mięsa wieprzowego
- 120 ml koncentratu pomidorowego
- 120 gram serka mascarpone
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, bazylia, oregano
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oleju kokosowego
- garść słonecznika
- garść żurawiny
Mięso kroję na małe kawałki, posypuję przyprawami i smażę na oleju przez kilka minut. Dodaję koncentrat pomidorowy i duszę przez ok. 10 minut. Następnie dodaję mascarpone, polewam sokiem z cytryny, dokładnie całość mieszam i duszę na wolnym ogniu jeszcze przez jakiś czas, do miękkości mięsa. Mięso z sosem wykładam na ugotowany makaron spaghetti, posypuję słonecznikiem i żurawiną, Pyszne danie gotowe ;-)
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie - dodaję tam na prawdę rozmaite fotki ;-)
Ta cytryna mnie zaintrygowała :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, ostatnio co prawda rzadko jadam makarony, ale chętnie wypróbuję ten przepis :).
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńSzybko i smacznie, a aromat cytryny pięknie wszystko połączy. :)
OdpowiedzUsuńZwykle jeśli chodzi o makaron spaghetti i najczęściej robię bolognese :) Super propozycja. Muszę spróbować. Lubię takie treściwe, sycące dania z makaronem.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka cieplutkie. Miłego weekendu.
Bardzo smakowicie wygląda to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMniam! Pyszności :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ! ;)
OdpowiedzUsuńJak to pysznie wygląda! Ale się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńchętnie wypróbuję Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to spaghetti. Uwielbiam jeść spaghetti :)
OdpowiedzUsuńNie lubię takiego połączenia.
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam spaghetti
OdpowiedzUsuńSpaghetti jest u mnie bardzo często. Następnym razem postaram się zrobić właśnie takie.
OdpowiedzUsuńUwielbiamy spagetti. Jeszcze z nutką cytryny nie przygotowaliśmy. Ale wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNie sądziłam, że takie połączenie może być. :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować. :)
Mmmm...z cytrynką muszę kiedyś tak spróbować zrobić ;)
OdpowiedzUsuńOstatnio coś podobnego zrobiłem, było naprawdę dobre. Ten przepis też wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńFajna Twoja wersja sosu ;)
OdpowiedzUsuń