14.12.2016

Krucha tarta z budyniową masą i z jagodami

Uwielbiam wszelakie tarty, a ostatnio przede wszystkim tarty na słodko z różnymi owocami. Są proste w wykonaniu i pysznie smakują ;-)

tarta z jagodami


Kruchy spód, słodka, budyniowa masa i lekko kwaskowate owoce - połączenie idealne! Serwując porcję można dołożyć jeszcze gałkę ulubionych lodów. Smakować będzie jeszcze wyborniej ;-) Zapraszam do wykonania!

SKŁADNIKI:
spód:
- 200 gram mąki
- 100 gram masła
- 50 gram cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:
- 3 jaja
- 2 łyżki masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej


dodatkowo:
- jagody do wyłożenia


Przygotowuję ciasto:
Łączę ze sobą masło, mąkę, cukier, wbijam jajo, dodaję proszek do pieczenia. Szybko wyrabiam, tworząc kulę i wykładam ją na formę do tarty. Piekę ok. 25 minut w temp. ok. 170'C (termoobieg).

Przygotowuję masę:
Mieszam energicznie jaja z cukrem aż powstanie puszysta masa. Dodaję mąkę i łączę przez chwilę ze sobą. Do gotującego się mleka wlewam cienkim strumieniem jajeczną masę, cały czas mieszając, aby nie powstały żadne grudki. Gotuję przez 2-3 minuty i odstawiam z ognia. Dodaję masło i energicznie mieszam. Chłodną masę wykładam na wystudzone ciasto, posypuję jagodami i wkładam do lodówki na minimum 3-4 godziny (lub też na całą noc, gdy tartę przygotowuję późnym wieczorem). Gotowe!

SMACZNEGO! :-)


* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie  - dodaję tam na prawdę rozmaite fotki ;-)

16 komentarzy:

  1. uwielbiam ciasto z jagodami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta jak się patrzy. Pysznie się prezentuje. Ale bym zjadła taką, właśnie z jagodami. Nie jadłam ich od wakacji. Narobiłaś mi smaka i tyle ;)
    Wizualnie Twoja tarta bardzo przypadła mi do gustu.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mam smaka na taką tartę teraz.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie tarty :) Młoda kocha borówki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, że teraz nie ma skąd wziąć jagód ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie, uwielbiam jagody :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ach te tarty.. Moja żona na szczęście lubi je piec, więc dosyć często mam okazję na testowanie:) jeszcze jagody do tego.. mniam! Niestety u nas zapasy się już skończyły...;/

    OdpowiedzUsuń
  8. Z budyniowa masą zawsze najlepiej mi smakują ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tartę próbowałem zrobić już 3 razy. Niby nic trudnego ale jakoś za każdym razem coś w niej brakuje :D niby spoko ale to nie to. Ale patrząc na te jagody, to zrobię po raz kolejny :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!