28.12.2016

Domowe mleko migdałowe

Dużo zdrowsze od mleka krowiego, wyjątkowo aromatyczne i smaczne, a dodatkowo jego wykonanie kosztuje znacznie mniej niż zakup gotowego mleka migdałowego w sklepie.


Dodać jeszcze można, że jego zrobienie wcale nie jest skomplikowane i nie potrzeba przy tym dużej ilości składników, bowiem są to tylko migdały i woda.

SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki migdałów
- 1,5 szklanki wody + 1 szklanka wody

domowe mleko migdalowe

Migdały zalewam niewielką ilością gorącej wody, pozostawiam na 10 minut. Po tym czasie ściągam z nich skórkę. Oczyszczone już migdały zalewam 1,5 szklanki wody, przykrywam i odstawiam na noc. Następnego dnia blenderuję całość przez kilka minut, następnie dolewam jeszcze ok. 1 szklankę wody i jeszcze przez chwilę mieszam. Jeśli chcę, aby mleko było rzadsze, dolewam więcej wody.


Mleko migdałowe trzymam w lodówce ok. 2-3 dni. Wykorzystuję je przede wszystkim do przygotowywania koktajli (miksuję je z dodatkiem wybranych owoców lub dodaję do niego niewielką ilość mleka krowiego i owoce bądź łączę z mlekiem kokosowym i owocami). Polecam wypróbować! :-)

Mleko z migdalow

SMACZNEGO! :-)


* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie  - dodaję tam na prawdę rozmaite fotki ;-)


28 komentarzy:

  1. O kurczę;) az dzisiaj zrobimy z ciekawosci. Gotowe mleko cholernie drogie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam migdały, więc może bym polubiła też mleko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super sprawa, wypróbuję z pewnością. Dotąd robiłam sama jedynie mleko kokosowe i dodawałam nasiona chia. Z mlekiem migdałowym będzie na pewno smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł, muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi się podoba takie własne mleczka są najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  6. Oszczędność pieniędzy. Tym bardziej, że w sklepach te mleka potrafią dużo kosztować. Spróbuj zrobić mleko koksowe, jest równie pyszne, co migdałowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja samodzielnie przygotowuję mleko kokosowe. Jest przecudne w smaku - o wiele lepsze niż to sklepowe :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już od dawna się do niego przymierzałam, ale jakoś niespecjalnie mi to szło! Teraz jestem zmotywowana i wiem, że na pewno sobie takie mleczko zaserwuję! Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę w końcu spróbować, nie trzeba się martwić, że mleka do kawy nie ma :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Super się prezentuje! Chyba się skusimy i także coś w tym kierunku pokombinujemy ^^ Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam :) Ogólnie pijam roślinne, zwierzęcego nie piję już rok ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wszystko, co migdałowe po prostu jest naszym ulubionym!!! Koniecznie spróbujemy zrobić mleko migdałowe zgodnie z tym przepisem :) *patrzaczdolu.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Tylko z obieraniem jest trochę zabawy, co?

    OdpowiedzUsuń
  14. Często robię w domu mleko kokosowe, jest przepyszne! :))

    https://buszujwkuchni.com - zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie to wygląda. Nie sądziłam, że tak łatwo je można przygotować

    OdpowiedzUsuń
  16. Tak bardzo lubię migdały, że chyba żal by mi było ich użyć na zrobienie mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Chyba muszę też tak poeksperymentowac - zeby sobie urozmaicic jadlospis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Oj, kochana zachęciłaś mnie. Muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  19. Super! Muszę sama wypróbować, bo mleko kokosowe i migdałowe bardzo często pijam, ale są to kupne produkty

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!