Dużo zdrowsze od mleka krowiego, wyjątkowo aromatyczne i smaczne, a dodatkowo jego wykonanie kosztuje znacznie mniej niż zakup gotowego mleka migdałowego w sklepie.
Dodać jeszcze można, że jego zrobienie wcale nie jest skomplikowane i nie potrzeba przy tym dużej ilości składników, bowiem są to tylko migdały i woda.
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki migdałów
- 1,5 szklanki wody + 1 szklanka wody
Migdały zalewam niewielką ilością gorącej wody, pozostawiam na 10 minut. Po tym czasie ściągam z nich skórkę. Oczyszczone już migdały zalewam 1,5 szklanki wody, przykrywam i odstawiam na noc. Następnego dnia blenderuję całość przez kilka minut, następnie dolewam jeszcze ok. 1 szklankę wody i jeszcze przez chwilę mieszam. Jeśli chcę, aby mleko było rzadsze, dolewam więcej wody.
Mleko migdałowe trzymam w lodówce ok. 2-3 dni. Wykorzystuję je przede wszystkim do przygotowywania koktajli (miksuję je z dodatkiem wybranych owoców lub dodaję do niego niewielką ilość mleka krowiego i owoce bądź łączę z mlekiem kokosowym i owocami). Polecam wypróbować! :-)
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie - dodaję tam na prawdę rozmaite fotki ;-)
O kurczę;) az dzisiaj zrobimy z ciekawosci. Gotowe mleko cholernie drogie;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam migdały, więc może bym polubiła też mleko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam migdały :)
OdpowiedzUsuńSuper sprawa, wypróbuję z pewnością. Dotąd robiłam sama jedynie mleko kokosowe i dodawałam nasiona chia. Z mlekiem migdałowym będzie na pewno smaczne.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńMi się podoba takie własne mleczka są najlepsze
OdpowiedzUsuńOooo ;) Mleko migdałowe - pycha!
OdpowiedzUsuńOszczędność pieniędzy. Tym bardziej, że w sklepach te mleka potrafią dużo kosztować. Spróbuj zrobić mleko koksowe, jest równie pyszne, co migdałowe :)
OdpowiedzUsuńRównież robiłam ;-)
UsuńCiekawe jak smakuje to mleko :)
OdpowiedzUsuńmmmm na pewno wypróbuję !
OdpowiedzUsuńMniami ;)
OdpowiedzUsuńJa samodzielnie przygotowuję mleko kokosowe. Jest przecudne w smaku - o wiele lepsze niż to sklepowe :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Już od dawna się do niego przymierzałam, ale jakoś niespecjalnie mi to szło! Teraz jestem zmotywowana i wiem, że na pewno sobie takie mleczko zaserwuję! Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu spróbować, nie trzeba się martwić, że mleka do kawy nie ma :P
OdpowiedzUsuńSuper się prezentuje! Chyba się skusimy i także coś w tym kierunku pokombinujemy ^^ Buziaki
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Ogólnie pijam roślinne, zwierzęcego nie piję już rok ;)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne. I jakie zdrowe.
OdpowiedzUsuńWszystko, co migdałowe po prostu jest naszym ulubionym!!! Koniecznie spróbujemy zrobić mleko migdałowe zgodnie z tym przepisem :) *patrzaczdolu.pl
OdpowiedzUsuńTylko z obieraniem jest trochę zabawy, co?
OdpowiedzUsuńCzęsto robię w domu mleko kokosowe, jest przepyszne! :))
OdpowiedzUsuńhttps://buszujwkuchni.com - zapraszam :)
Pysznie to wygląda. Nie sądziłam, że tak łatwo je można przygotować
OdpowiedzUsuńUwielbiam i często robię
OdpowiedzUsuńZaciekawiłaś mnie tym przepisem
OdpowiedzUsuńTak bardzo lubię migdały, że chyba żal by mi było ich użyć na zrobienie mleka :)
OdpowiedzUsuńChyba muszę też tak poeksperymentowac - zeby sobie urozmaicic jadlospis :)
OdpowiedzUsuńOj, kochana zachęciłaś mnie. Muszę spróbować
OdpowiedzUsuńSuper! Muszę sama wypróbować, bo mleko kokosowe i migdałowe bardzo często pijam, ale są to kupne produkty
OdpowiedzUsuń