środa, 9 listopada 2016

Sernik kawowy z mąką orkiszową

Sernik wilgotny, pięknie pachnący i delikatnie smakujący kawą - zapraszam do wykonania :-)



SKŁADNIKI:
kruche ciasto:
- 200 gram mąki pszennej
- 100 gram mąki orkiszowej
- 100 gram cukru trzcinowego
- 150 gram margaryny do pieczenia
- 1 mały cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli

masa serowa:
- 500 gram twarogu półtłustego w kostce
- 3 jajka
- 1 filiżanka mocnej kawy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 gram cukru trzcinowego


Przygotowuję ciasto:
Łączę ze sobą mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, margarynę, jajo i szczyptę soli. Wykładam na blaszkę i podpiekam przez 15 minut w temp. 160" C.

Przygotowuję masę serową:
Żółtka ucieram z cukrem. Dodaję mąkę i chłodną kawę. Dokładnie mieszam, a następnie łączę z twarogiem. Ubijam pianę z pozostałych trzech białek i dodaję do gotowej masy. Wykładam na lekko ostudzony spód ciasta. Posypuję niewielką ilością cukru trzcinowego. Piekę w temp. ok. 170'C przez ok. 40 minut.







SMACZNEGO! :-)



* * * ciasto podano na talerzu z Porcelany Bogucice * * * 


* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie  - dodaję tam na prawdę rozmaite fotki ;-)

27 komentarzy:

  1. lubię sernik, ale takiego z mąką orkiszową jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. LUnię sernik, chciałabym spróbować tego twojego .

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik kawowy - to brzmi pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie spróbuję sama taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdy pokazuje się sernik takiej miłośniczce sernikowej jak ja - to więcej niż pewne, że zjawię się z prędkością światła i wproszę na kawałek. Kawy nie pijam, kawowe słodkości lubię. To coś dla mnie. Pozdrowionka cieplutkie!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja! Kupuje go w całości i spisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam serniki, ale niestety za kawą nie przepadam :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Kawy nie lubię, ale wszystko co kawowe wręcz uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jestem zachwycona mąką orkiszową. działa ona krwiotwórczo, co spowodowało, że moje wyniki krwi diametralnie się polepszyły.
    A sernik - wygląda smakowicie! Zresztą ja właśnie uwielbiam serniki, które są "mokre".

    OdpowiedzUsuń
  10. sernik! moje ulubione ciasto :)
    ładne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam serniki, muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Sernikowi trudno się oprzeć! Fajnie, że jest w nim mąka orkiszowa.

    OdpowiedzUsuń
  13. Serniki uwielbiam absolutnie wszystkie, a z dodatkiem kawy to już w ogóle RAJ �� ja dałabym masło klarowane zamiast margaryny, nie przepadam za jej smakiem... no i masło ciut zdrowsze!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale narobiłaś mi ochoty tym ciachem :) Sernik uwielbiam odkąd pamiętam, najlepiej w takiej tradycyjnej postaci ;) Twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajny przepis :) Nie piekłam jeszcze nic z mąki orkiszowej i zastanawiam się jak smakują takie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. W takim wydaniu sernika jeszcze nie piekłam, zatem przepis z pewnością wykorzystam. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Tego przepisu nie znałam. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!