Sernik wilgotny, pięknie pachnący i delikatnie smakujący kawą - zapraszam do wykonania :-)
SKŁADNIKI:
kruche ciasto:
- 200 gram mąki pszennej
- 100 gram mąki orkiszowej
- 100 gram cukru trzcinowego
- 150 gram margaryny do pieczenia
- 1 mały cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
masa serowa:
- 500 gram twarogu półtłustego w kostce
- 3 jajka
- 1 filiżanka mocnej kawy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 gram cukru trzcinowego
Przygotowuję ciasto:
Łączę ze sobą mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, margarynę, jajo i szczyptę soli. Wykładam na blaszkę i podpiekam przez 15 minut w temp. 160" C.
Przygotowuję masę serową:
Żółtka ucieram z cukrem. Dodaję mąkę i chłodną kawę. Dokładnie mieszam, a następnie łączę z twarogiem. Ubijam pianę z pozostałych trzech białek i dodaję do gotowej masy. Wykładam na lekko ostudzony spód ciasta. Posypuję niewielką ilością cukru trzcinowego. Piekę w temp. ok. 170'C przez ok. 40 minut.
SMACZNEGO! :-)
* * * ciasto podano na talerzu z Porcelany Bogucice * * *
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSernik pożeram w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńOjej jakie pyszności :D
OdpowiedzUsuńlubię sernik, ale takiego z mąką orkiszową jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńLUnię sernik, chciałabym spróbować tego twojego .
OdpowiedzUsuńSernik kawowy - to brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńMmmm pycha :)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję sama taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńGdy pokazuje się sernik takiej miłośniczce sernikowej jak ja - to więcej niż pewne, że zjawię się z prędkością światła i wproszę na kawałek. Kawy nie pijam, kawowe słodkości lubię. To coś dla mnie. Pozdrowionka cieplutkie!:)
OdpowiedzUsuńzgłodłam:D
OdpowiedzUsuńKocham sernik !
OdpowiedzUsuńRewelacja! Kupuje go w całości i spisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńTo raczej nie dla mnie ciasto.
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki, ale niestety za kawą nie przepadam :(
OdpowiedzUsuńKawy nie lubię, ale wszystko co kawowe wręcz uwielbiam!
OdpowiedzUsuńJa jestem zachwycona mąką orkiszową. działa ona krwiotwórczo, co spowodowało, że moje wyniki krwi diametralnie się polepszyły.
OdpowiedzUsuńA sernik - wygląda smakowicie! Zresztą ja właśnie uwielbiam serniki, które są "mokre".
Zdjęcia bym zjadła :D:D:D:D
OdpowiedzUsuńsernik! moje ulubione ciasto :)
OdpowiedzUsuńładne zdjęcia ;)
Uwielbiam serniki, muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńSernikowi trudno się oprzeć! Fajnie, że jest w nim mąka orkiszowa.
OdpowiedzUsuńSerniki uwielbiam absolutnie wszystkie, a z dodatkiem kawy to już w ogóle RAJ �� ja dałabym masło klarowane zamiast margaryny, nie przepadam za jej smakiem... no i masło ciut zdrowsze!
OdpowiedzUsuńJadłabym ;)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi ochoty tym ciachem :) Sernik uwielbiam odkąd pamiętam, najlepiej w takiej tradycyjnej postaci ;) Twój wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis :) Nie piekłam jeszcze nic z mąki orkiszowej i zastanawiam się jak smakują takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńW takim wydaniu sernika jeszcze nie piekłam, zatem przepis z pewnością wykorzystam. :)
OdpowiedzUsuńTego przepisu nie znałam. Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuń