środa, 5 października 2016

Szybka przekąska z ciasta francuskiego; wytrawne ślimaki z ciasta francuskiego

Błyskawiczna i najprostsza przekąska z ciasta francuskiego. Wystarczy mieć zamrożony jeden kawałek ciasta, jeszcze dwa składniki, trochę przypraw - i gotowe! ;-)


SKŁADNIKI:
- 1 ciasto francuskie
- kilka łyżek pikantnego ketchupu 
- kilka plastrów żółtego sera
- dowolne przyprawy (np. papryka ostra, bazylia, oregano, zioła prowansalskie)

Rozkładam płat rozmrożonego ciasta francuskiego. Smaruję go ketchupem, posypuję przyprawami, układam plastry żółtego sera. Zwijam, tworząc długą roladę. Kroję na 1 cm plastry, układam na blaszce i piekę w piekarniku rozgrzanym do ok. 200'C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut, aż ciasteczka będą ładnie zarumienione.




SMACZNEGO! :-) 


* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie  - dodaję tam na prawdę rozmaite fotki ;-)

16 komentarzy:

  1. Widzę że tez lubisz pichcić w taka pogodę ;)

    https://gabrysiowetestowaniee.blogspot.com/2016/10/dla-kazdego-cos-dobrego-babeczki.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam :) Super sprawa! Nie trzeba tylko na słodko jak widać, choc ja akurat jestem ta kochającą słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na efektowną przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem ogromną fanką wszystkiego co wykonane z ciasta francuskiego <3 Ech, zawsze gdy zajrzę na ten blog, robię się głodna... :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być pyszne . Już dawno nie robiłam nic z ciasta francuskiego.

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie na taką wersję miałabym największą ochotę - nie na słodko, tylko pikantnie :) Kurczę, smaka mi narobiłaś ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Żałuję, że teraz mam tak mało czasu na cokolwiek, bo wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czasami najprostsze potrawy są najpyszniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda smakowicie, chętnie wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo je lubię :) znikają błyskawicznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Robię trochę inaczej: dodaje szynkę i np. pieczarki a ser ścieram.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!