Przepyszna propozycja na danie obiadowe lub na ciepłą kolację. Nie ma tu ziemniaków, makaronu, ryżu, tak więc danie śmiało uznać można za dietetyczne ;-)
Mimo braku "typowej" porcji węglowodanów, danie jest bardzo syte dzięki obecności mięsa. Zapraszam do wykonania! :-)
SKŁADNIKI:
"Spaghetti"
- 1 dynia makaronowa
- olej słonecznikowy
- trochę wody
Klopsy
- 500 gram mielonej wieprzowiny
- 2 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- garść słonecznika
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 jajka
- przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy, przyprawa arabska, sól himalajska)
- trochę sosu pomidorowego do polania
Przygotowuję dynię:
Kroję ją wzdłuż na pół, wyciągam pestki, układam na blaszce płaskimi częściami do dołu, wlewam ok. 1 cm wody. Umieszczam w piekarniku rozgrzanym do ok. 200'C (termoobieg). Piekę ok. 45 minut. Przygotowuję klopsy:
Drobno kroję cebulę i czosnek. Łączę z mielonym mięsem, dodaję jaja, słonecznik, płatki owsiane i przyprawy. Formuję klopsy wielkości piłeczki ping-pongowej. Umieszczam na blaszce i układam w piekarniku rozgrzanym do ok. 180' C. Piekę ok. 30 minut (klopsy mają być ładnie zarumienione).
Z upieczonej dyni wyciągam nitki (jest to nasze spaghetti), kładę na nie klopsy, dodaję niewielką ilość sosu pomidorowego. Gotowe!
SMACZNEGO! :-)
Pierwszy raz widzę dynię makaronową :) Słonecznik....mniam :)
OdpowiedzUsuńtym daniem rozwaliłaś system:D megaa!
OdpowiedzUsuńNiestety nie lubię klopsików, więc co najwyżej skusiłabym się na zrobienie tego dania bez nich :D
OdpowiedzUsuńO dyni makaronowej nigdy nie słyszałam ;)
OdpowiedzUsuńJakie kolorowe to danie ale na tę porę idealne i pewnie pyszne
OdpowiedzUsuńPychotki :)
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie jadłam. Mniam.
OdpowiedzUsuńa to ciekawostka :) przepis niebanalny!
OdpowiedzUsuńNa pewno smakuje świetnie:)
OdpowiedzUsuńLubię dynię; z tymi klopsami to niebanalny zestaw obiadowy :)
OdpowiedzUsuńuuu w takim wydaniu dyni nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńInteresujące danie. Pierwszy raz takie widzę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
It looks very appetizing and delicious!
OdpowiedzUsuńDo you want to follow each other on gfc? Let me know on my blog and I'll follow you back. ♥
↣ My blog "Demilla". Welcome! ↢
jakoś nie przepadam za dynią.
OdpowiedzUsuńJa też za nią nie przepadałam, dopóki nie dodałam do niej ostrych przypraw. A one działają świetnie na metabolizm. Dynia sama w sobie jest trochę mdła i może dlatego Tobie nie smakowała.
UsuńDynia teraz powinna być w naszym menu jak najczęściej. Ja akurat jestem zwolenniczką jedzenia sezonowych warzyw i owoców a teraz właśnie czas na dynie.
OdpowiedzUsuńNie przepadam za dynia, ale ta makaronowa mnie zaciekawiła :)
OdpowiedzUsuńW takiej wersji jeszcze spaghetti nie jadłam, chętnie skorzystam z przepisu. :)
OdpowiedzUsuńale pysznosci u Ciebie kochana :)
OdpowiedzUsuńhttp://gabrysiowetestowaniee.blogspot.com/2016/10/mlekoaki-zdrowe-sniadanie-z-lubella-dla.html
Takie zestawienie to dokładnie moje smaki, pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna i apetyczna propozycja :-)
OdpowiedzUsuń