12.10.2016

"Spaghetti" z dyni makaronowej z klopsami ze słonecznikiem i płatkami owsianymi

Przepyszna propozycja na danie obiadowe lub na ciepłą kolację. Nie ma tu ziemniaków, makaronu, ryżu, tak więc danie śmiało uznać można za dietetyczne ;-)



Mimo braku "typowej" porcji węglowodanów, danie jest bardzo syte dzięki obecności mięsa. Zapraszam do wykonania! :-)

SKŁADNIKI:
"Spaghetti"
- 1 dynia makaronowa
- olej słonecznikowy
- trochę wody

Klopsy
- 500 gram mielonej wieprzowiny
- 2 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- garść słonecznika
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 jajka
- przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy, przyprawa arabska, sól himalajska)

- trochę sosu pomidorowego do polania



Przygotowuję dynię:
Kroję ją wzdłuż na pół, wyciągam pestki, układam na blaszce płaskimi częściami do dołu, wlewam ok. 1 cm wody. Umieszczam w piekarniku rozgrzanym do ok. 200'C (termoobieg). Piekę ok. 45 minut. 

Przygotowuję klopsy:
Drobno kroję cebulę i czosnek. Łączę z mielonym mięsem, dodaję jaja, słonecznik, płatki owsiane i przyprawy. Formuję klopsy wielkości piłeczki ping-pongowej. Umieszczam na blaszce i układam w piekarniku rozgrzanym do ok. 180' C. Piekę ok. 30 minut (klopsy mają być ładnie zarumienione).

Z upieczonej dyni wyciągam nitki (jest to nasze spaghetti), kładę na nie klopsy, dodaję niewielką ilość sosu pomidorowego. Gotowe!






SMACZNEGO! :-)



20 komentarzy:

  1. Pierwszy raz widzę dynię makaronową :) Słonecznik....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tym daniem rozwaliłaś system:D megaa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety nie lubię klopsików, więc co najwyżej skusiłabym się na zrobienie tego dania bez nich :D

    OdpowiedzUsuń
  4. O dyni makaronowej nigdy nie słyszałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie kolorowe to danie ale na tę porę idealne i pewnie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię dynię; z tymi klopsami to niebanalny zestaw obiadowy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Interesujące danie. Pierwszy raz takie widzę.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Ja też za nią nie przepadałam, dopóki nie dodałam do niej ostrych przypraw. A one działają świetnie na metabolizm. Dynia sama w sobie jest trochę mdła i może dlatego Tobie nie smakowała.

      Usuń
  9. Dynia teraz powinna być w naszym menu jak najczęściej. Ja akurat jestem zwolenniczką jedzenia sezonowych warzyw i owoców a teraz właśnie czas na dynie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie przepadam za dynia, ale ta makaronowa mnie zaciekawiła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. W takiej wersji jeszcze spaghetti nie jadłam, chętnie skorzystam z przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale pysznosci u Ciebie kochana :)
    http://gabrysiowetestowaniee.blogspot.com/2016/10/mlekoaki-zdrowe-sniadanie-z-lubella-dla.html

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie zestawienie to dokładnie moje smaki, pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!