12.10.2016

"Spaghetti" z dyni makaronowej z klopsami ze słonecznikiem i płatkami owsianymi

Przepyszna propozycja na danie obiadowe lub na ciepłą kolację. Nie ma tu ziemniaków, makaronu, ryżu, tak więc danie śmiało uznać można za dietetyczne ;-)



Mimo braku "typowej" porcji węglowodanów, danie jest bardzo syte dzięki obecności mięsa. Zapraszam do wykonania! :-)

SKŁADNIKI:
"Spaghetti"
- 1 dynia makaronowa
- olej słonecznikowy
- trochę wody

Klopsy
- 500 gram mielonej wieprzowiny
- 2 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- garść słonecznika
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 jajka
- przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy, przyprawa arabska, sól himalajska)

- trochę sosu pomidorowego do polania



Przygotowuję dynię:
Kroję ją wzdłuż na pół, wyciągam pestki, układam na blaszce płaskimi częściami do dołu, wlewam ok. 1 cm wody. Umieszczam w piekarniku rozgrzanym do ok. 200'C (termoobieg). Piekę ok. 45 minut. 

Przygotowuję klopsy:
Drobno kroję cebulę i czosnek. Łączę z mielonym mięsem, dodaję jaja, słonecznik, płatki owsiane i przyprawy. Formuję klopsy wielkości piłeczki ping-pongowej. Umieszczam na blaszce i układam w piekarniku rozgrzanym do ok. 180' C. Piekę ok. 30 minut (klopsy mają być ładnie zarumienione).

Z upieczonej dyni wyciągam nitki (jest to nasze spaghetti), kładę na nie klopsy, dodaję niewielką ilość sosu pomidorowego. Gotowe!






SMACZNEGO! :-)



21 komentarzy:

  1. Pierwszy raz widzę dynię makaronową :) Słonecznik....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tym daniem rozwaliłaś system:D megaa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety nie lubię klopsików, więc co najwyżej skusiłabym się na zrobienie tego dania bez nich :D

    OdpowiedzUsuń
  4. O dyni makaronowej nigdy nie słyszałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie kolorowe to danie ale na tę porę idealne i pewnie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię dynię; z tymi klopsami to niebanalny zestaw obiadowy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uuu w takim wydaniu dyni nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Interesujące danie. Pierwszy raz takie widzę.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. It looks very appetizing and delicious!

    Do you want to follow each other on gfc? Let me know on my blog and I'll follow you back. ♥

    ↣ My blog "Demilla". Welcome! ↢

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Ja też za nią nie przepadałam, dopóki nie dodałam do niej ostrych przypraw. A one działają świetnie na metabolizm. Dynia sama w sobie jest trochę mdła i może dlatego Tobie nie smakowała.

      Usuń
  11. Dynia teraz powinna być w naszym menu jak najczęściej. Ja akurat jestem zwolenniczką jedzenia sezonowych warzyw i owoców a teraz właśnie czas na dynie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie przepadam za dynia, ale ta makaronowa mnie zaciekawiła :)

    OdpowiedzUsuń
  13. W takiej wersji jeszcze spaghetti nie jadłam, chętnie skorzystam z przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ale pysznosci u Ciebie kochana :)
    http://gabrysiowetestowaniee.blogspot.com/2016/10/mlekoaki-zdrowe-sniadanie-z-lubella-dla.html

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie zestawienie to dokładnie moje smaki, pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!