poniedziałek, 31 października 2016

Jabłecznik z budyniem i kruszoną (ciasto z jabłkami)

Dziś zapraszam na jabłecznik, który jest cudownie wilgotny i wprost rozpływający się w ustach ;-)


SKŁADNIKI:
ciasto:
- 200 gram mąki pszennej
- 100 gram mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 150 gram margaryny do pieczenia
- 100 gram cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 mały cukier waniliowy
- szczypta soli

budyniowa masa:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 300 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 

jabłka
- 6 małych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu


Przygotowuję ciasto:
Łączę ze sobą wszystkie składniki, powstałe ciasto dzielę na dwie kulę w proporcji 2/3 i 1/3. Większą kulę wykładam na blaszkę, mniejszą daję do lodówki.

Przygotowuję masę budyniową:
Gotuję budyń z wytycznymi na opakowaniu, jednak z mniejszą ilością mleka. Do chłodnego już dodaję jogurt naturalny i dokładnie mieszam.

Przygotowuję jabłka:
Jabłka obieram, kroję w cieniutkie plasterki, posypuję cynamonem.

Na ciasto wykładam jabłka, na to masę budyniową, na wierzch ścieram kulę ciasta wyciągniętą z lodówki. Piekę ok. 50-60 minut w temp. 170'C. 



SMACZNEGO! :-)



* * * ciasto podano na talerzu z Porcelany Bogucice * * * 


24 komentarze:

  1. Robiłam to ciasto kiedyś i kiedy już ułożyłam ładnie na blaszce, przypomniałam sobie, że nie dodałam proszku do pieczenia :D Ciasto wyszło niskie, ale mimo to nadal smaczne :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ciasta z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama bardzo często go przyrządza, szczególnie gdy mamy sezon na jabłka :D Naprawdę pyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie uwierzysz;) ale zrobiłam to samo ciasto w sobotę. U mnie nosi nazwę "Uśmiech teściowej"

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja na jabłecznik mam fajny przepis od brata ;) Zawsze wychodzi pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda
    Zapraszam na rozdanie

    OdpowiedzUsuń
  8. Pieknie podane ;) a ciacho napewno bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Och uwielbiam <3 Poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię szarlotkę, ale takiej jeszcze nie jadłam... może kiedyś wypróbuję ten przepis? Brzmi bardzo dobrze. Porcelana piękna!

    OdpowiedzUsuń
  11. O matko, wygląda przepysznie! <3 zwłaszcza, że uwielbiam szarlotkę i budyń xd

    Zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  12. Akurat mam sezon na przyrządzanie ciast z udziałem jabłek, przepis chętnie wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Taki z budyniem robię na cieście francuskim :) Ostatnio zrobiła szarlotke z przepisu z ksiażki dla dzieci, w piątek sie nim podzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię takie wypieki. Ostatnio jednak ograniczam się z pieczeniem, bo nie chcę robić mężowi na smak. Tak sobie myślę, ze jakby trochę pozamieniać, np. cukier na ksylitol to może i on mógłby zjeść kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeżeli jabłecznik rozpływa się w ustach to już połowa sukcesu :) Miałem okazję spróbować różnych wersji i tylko kruchy, ale wilgotny dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Szarlotka to najlepsze ciasto, pewnie z budyniem smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda obłędnie! Chociaż nie jestem przekonana do jabłecznika, to budyń mogłabym jeść całymi dniami :D
    Zapraszam do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam wszystko co zawiera jabłka. :)
    A jak jeszcze jest z dodatkiem cynamonu to już w ogóle przepadłam. ;)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!