Szybki w wykonaniu spód tarty, który wykorzystać można do nadziewania różnymi warzywami. Zapraszam do wykonania! :-)
SKŁADNIKI:
- 200 gram mąki orkiszowej
- 100 gram margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Łączę ze sobą wszystkie składniki, schładzam w lodówce przez minimum 30 minut. Formę do tarty smaruję margaryną, wykładam ciasto i piekę ok. 20 minut w temp. 170'C (termoobieg).
Na gotowy spód wykładam dowolne warzywa, zalewam najczęściej masą jajeczną z mlekiem i dodatkiem dowolnego sera, podpiekam przez 20 minut - i pyszne danie gotowe ;-)
SMACZNEGO! :-)
Muszę mojej mamie pokazać ten przepis, ona lubi robić tarty :) ale z mąką orkiszową chyba jeszcze nie próbowała :) Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńPysznie :) Chyba muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńZ warzywkami była by pycha <3
OdpowiedzUsuńMniam, ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńWedług mnie tarta orkiszowa jest dużo lepsza niż ta z białej maki
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty ale póki co nie mam dla kogo zrobić... dla siebie samej jakoś mi się nie chce :)
OdpowiedzUsuńmniam! Uwielbiam tartą!
OdpowiedzUsuńOstatnio jestem zasypana cukinią więc od razu zaczęłam się zastanawiać czy pasowałoby takie połączenie, ale cukinia bardzo dużo soków puszcza i sama nie wiem... Próbowałas kiedyś zrobić tą tarte z czymś podobnym do cukinii?
OdpowiedzUsuńGeneralnie nadziewam wszystkim tym, co mam akuratnie pod ręką ;-)) Najpierw podpiecz sam spód, to nadzienie nie wsiąknie później tak w to ciasto.
UsuńA gdzie kupujesz mąkę orkiszową? Nie mogę jej nigdzie dostać
UsuńTarty bardzo lubię, ale z mąką orkiszową nie miałam okazji próbować :)
OdpowiedzUsuńTeż czasami robię tartę ale na tradycyjnym spodzie ;) Może kiedyś tu powrócę by wykorzystać właśnie ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńJa nie mam talentu do robienia tart. Jakoś nigdy mi nie wychodzą ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam czegoś takiego , będę musiała spróbować .
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad-wykorzystam jak młoda wróci do szkoły, bo ona tam będzie mieć obiady,a wtedy my możemy jeść na co mammy ochotę !
OdpowiedzUsuńZjadłabym ją teraz z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie i zdrowo :-)
OdpowiedzUsuńCzy bez cukru też może być? Wtedy byłaby idealna dla mojego męża.
OdpowiedzUsuńPewnie, że może być ;-)
UsuńJeszcze tarty nigdy nie robiłam, jestem ciekawa, czy wyszłaby mi :)
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET<
Kolejny ciekawy, zdrowy i smaczny pomysł. :)
OdpowiedzUsuń