środa, 31 sierpnia 2016

Wytrawna tarta orkiszowa; spód wytrawnej tarty

Szybki w wykonaniu spód tarty, który wykorzystać można do nadziewania różnymi warzywami. Zapraszam do wykonania! :-)



SKŁADNIKI:
- 200 gram mąki orkiszowej
- 100 gram margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Łączę ze sobą wszystkie składniki, schładzam w lodówce przez minimum 30 minut. Formę do tarty smaruję margaryną, wykładam ciasto i piekę ok. 20 minut w temp. 170'C (termoobieg).

Na gotowy spód wykładam dowolne warzywa, zalewam najczęściej masą jajeczną z mlekiem i dodatkiem dowolnego sera, podpiekam przez 20 minut - i pyszne danie gotowe ;-)



SMACZNEGO! :-)



21 komentarzy:

  1. Muszę mojej mamie pokazać ten przepis, ona lubi robić tarty :) ale z mąką orkiszową chyba jeszcze nie próbowała :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie :) Chyba muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Według mnie tarta orkiszowa jest dużo lepsza niż ta z białej maki

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tarty ale póki co nie mam dla kogo zrobić... dla siebie samej jakoś mi się nie chce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio jestem zasypana cukinią więc od razu zaczęłam się zastanawiać czy pasowałoby takie połączenie, ale cukinia bardzo dużo soków puszcza i sama nie wiem... Próbowałas kiedyś zrobić tą tarte z czymś podobnym do cukinii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie nadziewam wszystkim tym, co mam akuratnie pod ręką ;-)) Najpierw podpiecz sam spód, to nadzienie nie wsiąknie później tak w to ciasto.

      Usuń
    2. A gdzie kupujesz mąkę orkiszową? Nie mogę jej nigdzie dostać

      Usuń
  6. Tarty bardzo lubię, ale z mąką orkiszową nie miałam okazji próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też czasami robię tartę ale na tradycyjnym spodzie ;) Może kiedyś tu powrócę by wykorzystać właśnie ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja nie mam talentu do robienia tart. Jakoś nigdy mi nie wychodzą ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie robiłam czegoś takiego , będę musiała spróbować .

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł na obiad-wykorzystam jak młoda wróci do szkoły, bo ona tam będzie mieć obiady,a wtedy my możemy jeść na co mammy ochotę !

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłabym ją teraz z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy bez cukru też może być? Wtedy byłaby idealna dla mojego męża.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeszcze tarty nigdy nie robiłam, jestem ciekawa, czy wyszłaby mi :)
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  14. Kolejny ciekawy, zdrowy i smaczny pomysł. :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!