20.07.2016

Tarta z kremem i czerwoną porzeczką (bez pieczenia)

W gorące, letnie dni ostatnią rzeczą, o jakiej myślę, jest dodatkowe ogrzewanie domu poprzez uruchamianie piekarnika. Jednak pojawia się czasami chrapka na małe co nieco - i wtedy przygotowuję tartę z owocami :-)




SKŁADNIKI:
spód:
- 1/4 kostki masła
- 1 szklanka płatków owsianych
- ok. 8-10 herbatników

masa:
- 2 jaja
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki mąki pszennej

dodatkowo:
- 1 szklanka czerwonej porzeczki




Przygotowuję spód:
Łączę płatki z masłem, wykładam na dno foremki, posypuję pokruszonymi herbatnikami, lekko przyciskam. Odstawiam do lodówki.

Przygotowuję masę:
Mieszam energicznie jaja z cukrem aż powstanie puszysta masa. Dodaję mąkę i łączę przez chwilę ze sobą. Do gotującego się mleka wlewam cienkim strumieniem jajeczną masę, cały czas mieszając, aby nie powstały żadne grudki. Gotuję przez 2-3 minuty i odstawiam z ognia. Dodaję łyżkę masła i energicznie mieszam. Chłodną masę wykładam na spód tarty i wkładam do lodówki na minimum 3-4 godziny (lub też na całą noc, gdy tartę przygotowuję późnym wieczorem). Po tym czasie wykładam porzeczki - tarta gotowa :-)








SMACZNEGO! :-)


29 komentarzy:

  1. Takie przepisy to ja lubię, tylko nie mam swoich porzeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam wygląda apetycznie :D Ojj zjadło by się !

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka letnia propozycja- od razu wakacje u babci się przypominają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U Ciebie zawsze pyszne rzeczy!
    Przyznam, że z miłą chęcią wprosiłabym się na kawkę z taką tartą
    http://dyed-blonde.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, muszę wypróbować sama :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż mam ochotę zjeść monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm, wygląda pysznie, a w dodatku jest bez pieczenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadłam podobną tartę, była pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przewspaniale :) trzeba chyba tylko trafić na dobre owoce, żeby nie były zbyt kwaśne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam tartę! Tylko porzeczki zmienię na borówki albo maliny ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale to pysznie wygląda <3 Tarty są super! A jeśli ta jest bez pieczenia, to chętnie się za nią zabiorę, ale na górę dam jabłka, bo akurat rosną mi w ogrodzie :) Miłego dnia :*

    www.sandina.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pysznie i na pewno tak samo smakuje

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie lubię porzeczek, ale zamieniam na maliny i pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  14. great post :)
    love your blog!

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpowiedzUsuń
  15. pyszności, zjadłabym w całości :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Chyba nigdy nie próbowałam takiej tarty. Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale pyszności! Aż się zrobiłam głodna. :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. akurat mamy porzeczkę to trzeba sprobowac :))

    https://gabrysiowetestowaniee.blogspot.com/2016/07/kozie-mleko-naturalne-piekno.html?showComment=1469117054965#c5389929180404597080

    OdpowiedzUsuń
  19. Prosta i bardzo smaczna ta tarta :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda obłędnie, tak letnio :) Przepis na masę jest ciekawy :) Ja do tarty używam budyniu :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Fajne i dobrze sie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszności, z chęcią bym spróbowała. :-)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!