Przepyszny tortcik, który wcale nie jest skomplikowany w wykonaniu - cała filozofia polega na upieczeniu biszkopta, który wychodzi puszysty i smakowity. A pozostałe rzeczy to już nie mogą nie wyjść :-)
SKŁADNIKI:
biszkopt:
- 4 jaja
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- szczypta soli
- ok. 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
(może być także gotowa Śnieżka)
na wierzch:
- 1 galaretka wiśniowa
- ok. 1,5 szklanki gorącej wody
- 2 kieliszki Jacka Danielsa Tennessee Honey
- wydrążone wiśnie (użyłam wiśni ze słoika)
Przygotowuję ciasto- ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki góra/dół).
Przygotowuję galaretkę - wsypuję proszek do gorącej wody, dokładnie mieszam, dodaję 2 kieliszki miodowego Jacka Danielsa- można dodać nieco więcej whisky, a mniej wody, wg uznania i własnych preferencji :-) Odstawiam do stężenia.
Ubijam śmietanę z cukrem.
Wystudzone ciasto kroję i przekładam bitą śmietaną. Na wierzch wykładam wiśnie, a nie wylewam tężejącą galaretkę. Wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie można już częstować się do woli ;-)
Przygotowuję galaretkę - wsypuję proszek do gorącej wody, dokładnie mieszam, dodaję 2 kieliszki miodowego Jacka Danielsa- można dodać nieco więcej whisky, a mniej wody, wg uznania i własnych preferencji :-) Odstawiam do stężenia.
Ubijam śmietanę z cukrem.
Wystudzone ciasto kroję i przekładam bitą śmietaną. Na wierzch wykładam wiśnie, a nie wylewam tężejącą galaretkę. Wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie można już częstować się do woli ;-)
SMACZNEGO! :-)
To idealne ciasto dla Dużych Dzieci :)
OdpowiedzUsuńjaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuńJest to średniej wielkości tortownica.
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny. Mniam.
OdpowiedzUsuńKochana, jak ja bym umiała takie pyszności robić, to też bym czasu nie miała :) i chyba warto byłoby go poświęcić dla takich cudeniek :). Z resztą to już chyba któreś z kolei ciasto, które mnie u Ciebie inspiruje :).
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :) Chciałam napisać, że idealna propozycja na świętowanie dzisiejszego dnia, ale to chyba opcja dla nieco większych dzieci ;)
OdpowiedzUsuńO rety....jak mi dobrze! Dosłownie czuję smak tego tortu-uwielbiam torty :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, uwielbiam ciasta z owocami
OdpowiedzUsuńWiśnie średnio lubię ale myślę, że smaczny był by taki tort.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie super tylko bez alkoholu, bo nie lubię :P
OdpowiedzUsuńMoje duże dziecko z chęcią by taki tort zjadło :)
OdpowiedzUsuńSmakowitości! Wow! melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuńOblizuję się już na sam widok! :)
OdpowiedzUsuńZawsze mam obawy przed upieczeniem biszkopta, rzadko wychodzi mi idealny. Tort wygląda niesamowicie. Uwielbiam dodatek alkoholu w słodkościach :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńSuper Torcicho, że mucha nie siada :-)
OdpowiedzUsuńZnając moje zdolności kulinarne - mogłabym popsuć :) Ale chętnie bym spróbowała tego torciku :)
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda bosko ;) ja jestem na diecie :(
OdpowiedzUsuńMoge Cię prosić o poklikanie w linki w ostatnim poście? Bardzo mi pomożesz;)
Buziaki ;*
Wygląda świetnie, aż nabrałam ochoty na coś słodkiego ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńJa się wpraszam na to ciacho:D
OdpowiedzUsuńTaki tort to tylko w duecie z kawą po irlandzku:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ale nie dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię słodkości...Nie kuś, bo tak strasznie aptetycznie wygląda! Teraz mi się będzie po nocach śnił :-P
OdpowiedzUsuńmmm pyszności :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje. :) Bardzo lubię takie lekkie wersje tortów. :)
OdpowiedzUsuń