11.05.2016

Rozpływający się w ustach jabłecznik

... z dużą ilością delikatnie kakaowej kruszonki :-) Smakuje rewelacyjnie - zapraszam do wykonania!




SKŁADNIKI:
- 1 kostka margaryny do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- cukier puder do posypania
- 4-5 sztuk jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu


Margarynę drobno siekam, dodaję cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dzielę na 2 części i do jednej z nich dodaję 1 łyżeczkę kakao. Robię 2 kule i daję je do lodówki na minimum 30 minut.

Jabłka obieram i kroję na drobne kawałeczki.

Kule wyciągam z lodówki. Jasną wykładam na spód blaszki, dodaję jabłka, posypuję cynamonem i na całość ścieram na tarce na grubych oczkach ciemną kulę. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 170'C (termoobieg) przez ok. 45 minut.


SMACZNEGO! :-)


* * *
Przy okazji zapraszam wszystkich serdecznie na ROZDANIE KOSMETYCZNE, w którym do wygrania są 3 zestawy kosmetyków!

23 komentarze:

  1. wolę większe jabłeczniki:D ten bym zjadła na raz xd

    OdpowiedzUsuń
  2. Oprócz sernika to moje ulubione ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sam tytuł lista wywołał u mnie slinotok :D wieki nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Kakaowego jeszcze nie robiłam :)Sernik owszem z tartym, kakaowym ciastem. Musze koniecznie wypróbować :).

    OdpowiedzUsuń
  5. No i znowu - w pracy takie rzeczy?! Nie mogę z Tobą! Od razu jestem głodna... Już tu więcej nie zaglądam hihi:) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ ten jabłecznik musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie! Zapisuję przepis w zakładkach, na pewno wypróbuję w weekend i dam znać, jak wyszła moja szarlotka ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis, wypróbujemy! :)
    Pozdrawiamy,
    Mr&MrChanel/ www.mrandmrchanel.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam jabłecznik na kruchym cieście! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak to ciasto pięknie wygląda. Moje ulubione. Będę musiała kiedyś skorzystać z Twojego przepisu bo już od samego patrzenia ma się ochotę na maleńki kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Matko jedyna! I co mam teraz biedna począć? Co najmniej dwa lub trzy przepisy już dziś widziałam do wypróbowania , a jeszcze nie skończyłam mojej listy czytelniczej przeglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały :-) uwielbiam ten rodzaj ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak smakowicie wygląda to ciasto. ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmmm musi byc pyszny ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czasem robię jabłecznik, ale z kakaową kruszonką nie robiłam nigdy ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Robie identyczny,prawie,haha bo b.kakaa,jablkapraze i dodaje kisiel,ostatnie bylo w niedziele,niebo w gabce!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Strasznie nie lubię jabłecznika.

    OdpowiedzUsuń
  18. Oj, chyba wiem co dzisiaj upiekę :) Wygląda tak bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam, mniam :D ale on apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!