18.05.2016

Pocałunek Murzyna, czyli ciasto z makiem, bakaliami i kremową masą

... łączymy wszystkie składniki, dzielimy na 3 części, każdą osobno pieczemy, przekładamy masą - i ciasto gotowe!

Pocałunek Murzyna, czyli ciasto z makiem, bakaliami i kremową masą


.... no, prawie gotowe, bo jeszcze do każdej części dodać musimy różne składniki- mak, kakao, rodzynki... Zabieramy się zatem do pracy!

SKŁADNIKI:
ciasto:

- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 330 gram śmietany 18%
- 2 jaja
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli

- 6 łyżek maku
- 4 łyżki kakao
- ok. 6 łyżek rodzynek, żurawiny, skórki cytrynowej

masa:
- 1/2 kostki masła
- 2 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżki mąki
- 1 szklanka mleka

polewa:
- 1/2 tabliczki czekolady
- 1 łyżka mleka

Pocałunek Murzyna, czyli ciasto z makiem, bakaliami i kremową masą





Przygotowuję ciasto:
Ubijam mikserem jaja ze szczyptą soli i cukrem. Kiedy powstaje puszysta masa, stopniowo dodaję mąkę, sodę i śmietanę. Dokładnie miksuję i dzielę na 3 części.
Do pierwszej części dodaję mak, do drugiej kakao, do trzeciej bakalie. Każdą część piekę osobno w temp. ok. 170'C (termoobieg) przez ok. 15 minut.

Przygotowuję masę:
Jaja ubijam z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję mąkę. Do gotującego się mleka wlewam powoli masę jajeczną, trzymając całość na małym ogniu. Mieszam, aż masa zgęstnieje. Studzę.
Stopniowo dodaję łyżką miękkie masło i dobrze ze sobą łączę.


Przygotowuję polewę:
Czekoladę roztapiam z łyżką mleka (na wolnym ogniu bądź też na parze).

Na spód daję ciasto z bakaliami, smaruję połową masy, przykrywam ciastem kakaowy, smaruję pozostałą masą, przykrywam warstwą z makiem i polewam czekoladową polewą. Ciasto gotowe :-)

ciasto z makiem

SMACZNEGO! :-)

* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) 

33 komentarze:

  1. nie mam tylko maku ale zaraz ide do sklepu i robie ciasto! wygląda rewelacyjnie i tez na pewno jest tak samo smaczne zyczcie mi powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja sąsiadka go robi i jest super ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smacznie, tylko nie lubię bakalii w cieście
    http://dyed-blonde.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciacho, z pewnością jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. a mak to suchy czy gortowany ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Już dawno nie robiłam ciasta z makiem ;) Teraz raczej mam fazę na owocowe (w końcu powoli zaczną wchodzić truskawki) albo z rabarbarem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejciu ale pyszności :) Poproszę dwa kawałki, do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda obłędnie ;) zbliża się sesja, więc może uda się wypróbować niedługo (jeszcze tylko zamiotę pustynię i idę się uczyć)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niesamowicie wygląda. Od razu ma się ochotę na maleńki...no może troszkę większy kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje oczy zjadają komputer, ciacho wygląda bosko

    OdpowiedzUsuń
  11. I cały misterny plan z dietą w p....u! :) :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie przepadam za ciastami, które posiadają rodzynki, ale Twoje wygląda pysznie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie przepadam za ciastami, które posiadają rodzynki, ale Twoje wygląda pysznie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Uległabym takiemu murzynowi :) Pycha

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaką śmietanę trzeba użyć do ciasta słodką czy kwaśną 18%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłą śmietaną 18% (często jest na opakowaniu "do zupy i sosów").

      Usuń
  16. Ojeju jakie pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Hi, which unusual recipe but is so good!! :)
    Would you like to follow each other on GFC? Please let me know on my blog leaving a comment so I can follow back. Thank you. ♥ ♥
    http://thatisammore.blogspot.it/
    That’s amore

    OdpowiedzUsuń
  18. Już sama nazwa ciasta powoduje, że człowiek od razu ma ochotę na nie się skusić. :) Tego przepisu jeszcze nie znam, składniki jak się okazuje mam wszystkie, zatem pomysł na weekendowy wypiek, jak znalazł. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Oż Ty w dzwonek! Czekolada i mak??? Kupiłas mnie całkowicie-spisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Znów nie dla mnie nie lubię maku w większych ilościach ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda obłędnie. Podkradam... :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie jadłam nigdy tego ciasta, ale aż ślinka mi leci! Chyba zrobię go na Święta. Mam nadzieję, że mi się uda (uwielbiam ciemne ciasta!). "Podkradam przepis" oraz kilka innych które znalazłam. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Znam osobe, ktora wymyslila to ciasto. Ma na imie Agnieszka i spotkalam ja we Wroclawiu 25 lat temu.

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam proszę o rozmiar blaszki i czy wkłada Pani wszystkie trzy blaszki razem do piekarnika czy po koło bo czy to ciasto czekając na swoją kolej do pieczenia nie będzie miało zakalca ?

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!