... łączymy wszystkie składniki, dzielimy na 3 części, każdą osobno pieczemy, przekładamy masą - i ciasto gotowe!
.... no, prawie gotowe, bo jeszcze do każdej części dodać musimy różne składniki- mak, kakao, rodzynki... Zabieramy się zatem do pracy!
SKŁADNIKI:
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 330 gram śmietany 18%
- 2 jaja
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 6 łyżek maku
- 4 łyżki kakao
- ok. 6 łyżek rodzynek, żurawiny, skórki cytrynowej
masa:
- 1/2 kostki masła
- 2 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
polewa:
- 1/2 tabliczki czekolady
- 1 łyżka mleka
Przygotowuję ciasto:
Ubijam mikserem jaja ze szczyptą soli i cukrem. Kiedy powstaje puszysta masa, stopniowo dodaję mąkę, sodę i śmietanę. Dokładnie miksuję i dzielę na 3 części.
Do pierwszej części dodaję mak, do drugiej kakao, do trzeciej bakalie. Każdą część piekę osobno w temp. ok. 170'C (termoobieg) przez ok. 15 minut.
Przygotowuję masę:
Jaja ubijam z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję mąkę. Do gotującego się mleka wlewam powoli masę jajeczną, trzymając całość na małym ogniu. Mieszam, aż masa zgęstnieje. Studzę.
Stopniowo dodaję łyżką miękkie masło i dobrze ze sobą łączę.
Przygotowuję polewę:
Czekoladę roztapiam z łyżką mleka (na wolnym ogniu bądź też na parze).
Na spód daję ciasto z bakaliami, smaruję połową masy, przykrywam ciastem kakaowy, smaruję pozostałą masą, przykrywam warstwą z makiem i polewam czekoladową polewą. Ciasto gotowe :-)
Do pierwszej części dodaję mak, do drugiej kakao, do trzeciej bakalie. Każdą część piekę osobno w temp. ok. 170'C (termoobieg) przez ok. 15 minut.
Przygotowuję masę:
Jaja ubijam z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję mąkę. Do gotującego się mleka wlewam powoli masę jajeczną, trzymając całość na małym ogniu. Mieszam, aż masa zgęstnieje. Studzę.
Stopniowo dodaję łyżką miękkie masło i dobrze ze sobą łączę.
Przygotowuję polewę:
Czekoladę roztapiam z łyżką mleka (na wolnym ogniu bądź też na parze).
Na spód daję ciasto z bakaliami, smaruję połową masy, przykrywam ciastem kakaowy, smaruję pozostałą masą, przykrywam warstwą z makiem i polewam czekoladową polewą. Ciasto gotowe :-)
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
nie mam tylko maku ale zaraz ide do sklepu i robie ciasto! wygląda rewelacyjnie i tez na pewno jest tak samo smaczne zyczcie mi powodzenia!
OdpowiedzUsuńMoja sąsiadka go robi i jest super ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie, tylko nie lubię bakalii w cieście
OdpowiedzUsuńhttp://dyed-blonde.blogspot.com/
Super ciacho, z pewnością jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńa mak to suchy czy gortowany ?
OdpowiedzUsuńSuchy mak z woreczka.
UsuńJuż dawno nie robiłam ciasta z makiem ;) Teraz raczej mam fazę na owocowe (w końcu powoli zaczną wchodzić truskawki) albo z rabarbarem.
OdpowiedzUsuńJejciu ale pyszności :) Poproszę dwa kawałki, do kawki :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie ;) zbliża się sesja, więc może uda się wypróbować niedługo (jeszcze tylko zamiotę pustynię i idę się uczyć)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne do kawy :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wygląda. Od razu ma się ochotę na maleńki...no może troszkę większy kawałek ;)
OdpowiedzUsuńprzygarnia przepis ❤️
OdpowiedzUsuńMoje oczy zjadają komputer, ciacho wygląda bosko
OdpowiedzUsuńI cały misterny plan z dietą w p....u! :) :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za ciastami, które posiadają rodzynki, ale Twoje wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Nie przepadam za ciastami, które posiadają rodzynki, ale Twoje wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Uległabym takiemu murzynowi :) Pycha
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite !
OdpowiedzUsuńSchrupałabym;)
OdpowiedzUsuńMmmmm dobroci :D
OdpowiedzUsuńJaką śmietanę trzeba użyć do ciasta słodką czy kwaśną 18%?
OdpowiedzUsuńZwykłą śmietaną 18% (często jest na opakowaniu "do zupy i sosów").
UsuńOjeju jakie pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńHi, which unusual recipe but is so good!! :)
OdpowiedzUsuńWould you like to follow each other on GFC? Please let me know on my blog leaving a comment so I can follow back. Thank you. ♥ ♥
http://thatisammore.blogspot.it/
That’s amore
Już sama nazwa ciasta powoduje, że człowiek od razu ma ochotę na nie się skusić. :) Tego przepisu jeszcze nie znam, składniki jak się okazuje mam wszystkie, zatem pomysł na weekendowy wypiek, jak znalazł. :)
OdpowiedzUsuńOż Ty w dzwonek! Czekolada i mak??? Kupiłas mnie całkowicie-spisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńZnów nie dla mnie nie lubię maku w większych ilościach ;)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Podkradam... :)
OdpowiedzUsuńJaka blaszka?
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy tego ciasta, ale aż ślinka mi leci! Chyba zrobię go na Święta. Mam nadzieję, że mi się uda (uwielbiam ciemne ciasta!). "Podkradam przepis" oraz kilka innych które znalazłam. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńZnam osobe, ktora wymyslila to ciasto. Ma na imie Agnieszka i spotkalam ja we Wroclawiu 25 lat temu.
OdpowiedzUsuńWitam proszę o rozmiar blaszki i czy wkłada Pani wszystkie trzy blaszki razem do piekarnika czy po koło bo czy to ciasto czekając na swoją kolej do pieczenia nie będzie miało zakalca ?
OdpowiedzUsuń