21.05.2016

Kawa z whisky i miodem, czyli kawa po irlandzku

Jest to kawa idealna do powolnego sączenia na tarasie, w promieniach delikatnego słońca, podczas leniwych popołudniowych godzin.... ;-)


Jeśli jednak nie mamy za bardzo czasu na leniuchowanie, to kawa ta również będzie wspaniale smakować- jako małe oderwanie od codziennych spraw i obowiązków ;-)


Niedawno w ramach kampanii Streetcom otrzymałam pewien mocno miodowy trunek z minimalnym dodatkiem alkoholu (czy też na odwrót :-) ), który przeznaczony jest dla osób, który ukończyły 18 lat ;-) Postanowiłam wykorzystać go do przyrządzenia kawy po irlandzku, a żeby jeszcze bardziej podkreślić miodowy posmak trunku dodawanego do kawy, dodałam jeszcze  nieco domowego miodu. Powstało idealne połączenie! Zapraszam do wykonania :-)


SKŁADNIKI:
- 1 mały kieliszek miodowego whisky Jack Daniel's Tennessee Honey
- 1 łyżeczka miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego)
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- ok. 2/3 szklanki zaparzonej kawy
- ok. 1/3 szklanki mleka



Do szklanki wlewam whisky, dodaję miód i cukier, mieszam dokładnie. W osobnym naczyniu spieniam mleko (użyłam dyszy spieniającej z ekspresu ciśnieniowego, ale może być także zwykły spieniacz do mleka, w ostateczności zwykłe, niespienione mleko, ale wtedy efekt wizualny gotowej już kawy może być nieco inny). Spienione mleko dodaję do szklanki z whisky, wykładając je łyżką lub delikatnie wlewając. Parzę ulubioną kawę i powolnym strumieniem wlewam ją do szklanki. Przepyszna kawa gotowa! :-)


SMACZNEGO! :-)



* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie  - dodaję tam na prawdę rozmaite fotki ;-)


21 komentarzy:

  1. Uwielbiam kawę z baileys jest przepyszna :) Twój przepis wydaję się też prosty, gdy skończę karmić piersią będę musiała go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie połączenie z alkoholem to nie dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. choć wygląda ładnie, to nie lubię żadnego składnika (kawy też) :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie się prezentuje taka kawa, chętnie bym wypróbowała

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką kawkę to jedynie wieczór mogę wypić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wygląda! Chętnie bym taką wypiła! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Narobiłaś mi smaka na taką kawę. Chyba sobie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha:) ale prowadzić po niej samochodu raczej chyba nie wolno ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Również biorę udział w tej kampanii a kawę uwielbiam, na pewno wypróbuję ten przepis. Zapraszam do mnie maj-test-free.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Również biorę udział w tej kampanii a kawę uwielbiam, na pewno wypróbuję ten przepis. Zapraszam do mnie maj-test-free.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja kawę uwielbiam i ta bardzo mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow taka kawa to istne cudo i musi pysznie smakować

    OdpowiedzUsuń
  13. Super kawka:)Aż muszę sama spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ta kawa wygląda pięknie a jeszcze lepiej musi smakować! Raz próbowałam robić kawę z whisky ale nie wyszła zbyt dobra. Zrobię teraz według twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie wygląda a na pewno jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!