Jest to kawa idealna do powolnego sączenia na tarasie, w promieniach delikatnego słońca, podczas leniwych popołudniowych godzin.... ;-)
Jeśli jednak nie mamy za bardzo czasu na leniuchowanie, to kawa ta również będzie wspaniale smakować- jako małe oderwanie od codziennych spraw i obowiązków ;-)
Niedawno w ramach kampanii Streetcom otrzymałam pewien mocno miodowy trunek z minimalnym dodatkiem alkoholu (czy też na odwrót :-) ), który przeznaczony jest dla osób, który ukończyły 18 lat ;-) Postanowiłam wykorzystać go do przyrządzenia kawy po irlandzku, a żeby jeszcze bardziej podkreślić miodowy posmak trunku dodawanego do kawy, dodałam jeszcze nieco domowego miodu. Powstało idealne połączenie! Zapraszam do wykonania :-)
SKŁADNIKI:
- 1 mały kieliszek miodowego whisky Jack Daniel's Tennessee Honey
- 1 łyżeczka miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego)
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- ok. 2/3 szklanki zaparzonej kawy
- ok. 1/3 szklanki mleka
Do szklanki wlewam whisky, dodaję miód i cukier, mieszam dokładnie. W osobnym naczyniu spieniam mleko (użyłam dyszy spieniającej z ekspresu ciśnieniowego, ale może być także zwykły spieniacz do mleka, w ostateczności zwykłe, niespienione mleko, ale wtedy efekt wizualny gotowej już kawy może być nieco inny). Spienione mleko dodaję do szklanki z whisky, wykładając je łyżką lub delikatnie wlewając. Parzę ulubioną kawę i powolnym strumieniem wlewam ją do szklanki. Przepyszna kawa gotowa! :-)
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie - dodaję tam na prawdę rozmaite fotki ;-)
Uwielbiam kawę z baileys jest przepyszna :) Twój przepis wydaję się też prosty, gdy skończę karmić piersią będę musiała go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTakie połączenie z alkoholem to nie dla mnie.
OdpowiedzUsuńale cudnie wygląda;D
OdpowiedzUsuńchoć wygląda ładnie, to nie lubię żadnego składnika (kawy też) :D
OdpowiedzUsuńZawsze można znajomym zaserwować :-)
UsuńŚwietnie się prezentuje taka kawa, chętnie bym wypróbowała
OdpowiedzUsuńTaką kawkę to jedynie wieczór mogę wypić :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! Chętnie bym taką wypiła! :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka na taką kawę. Chyba sobie zrobię :)
OdpowiedzUsuńKawa z prądem hehe:)
OdpowiedzUsuńMniam! :))
OdpowiedzUsuńummm ;)
OdpowiedzUsuńPycha:) ale prowadzić po niej samochodu raczej chyba nie wolno ;)
OdpowiedzUsuńRównież biorę udział w tej kampanii a kawę uwielbiam, na pewno wypróbuję ten przepis. Zapraszam do mnie maj-test-free.blogspot.com
OdpowiedzUsuńJa kawę uwielbiam i ta bardzo mi się podoba :-)
OdpowiedzUsuńWow taka kawa to istne cudo i musi pysznie smakować
OdpowiedzUsuńMmm, pycha:)
OdpowiedzUsuńSuper kawka:)Aż muszę sama spróbować:)
OdpowiedzUsuńTa kawa wygląda pięknie a jeszcze lepiej musi smakować! Raz próbowałam robić kawę z whisky ale nie wyszła zbyt dobra. Zrobię teraz według twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda a na pewno jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńJak po Irlandzku to najlepiej z Jamesonem:D Jego to nawet i można pić śmiało bez kawy
OdpowiedzUsuńUwielbiam smakować takie nietypowe kawy <3 Teraz niedaleko mnie otworzona została hurtownia kawy co mnie bardzo cieszy będę miała okazję kupować oryginalne kawy z całego świata <3
OdpowiedzUsuńMusze przyznać, że to na prawde bardzo ciekawy przepis na kawę. jak najbardziej zamierzam go przy pierwszej możliwej okazji wypróbować
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę rewelacyjnie i też zapewne tak smakuje. Polecam natomiast kawy smakowe można je dostać w sklepie https://cupandyou.pl/ Sama bardzo często tam u nich zamawiam i naprawdę warto.
OdpowiedzUsuńHihi bardzo fajny przepis, chyba wypróbuję - najpierw na sobie, a potem na znajomych. Tym bardziej, że kawka ta wygląda bardzo spektakularnie. Na pewno i wygląd i smak im się spodoba, bo są miłośnikami whisky :D
OdpowiedzUsuńLubię eksperymentować z różnymi przepisami na wszelkiego rodzaju kawy. Odkąd mam ekspres stałam się prawdziwym kawoszem. W domu mam kawy o najróżniejszych smakach.