20.04.2016

Łosoś z warzywami, czyli męskie gotowanie ;-)

A dlaczego męskie? Bo jest to jedno z dań najchętniej i najczęściej wykonywanych przez mojego brata ;-) Jest prosto, szybko, konkretnie, bez zbędnych dodatków. W ciągu 10 minut można stworzyć małą rybią ucztę ;-)



SKŁADNIKI:
- filet z łososia
- koszyczki brokuła i kalafiora
- sól himalajska
- pieprz ziołowy
- pieprz kolorowy
- sok z cytryny

Brokuła i kalafiora posypuję solą i pieprzem, gotuję na parze przez ok. 10 minut. Łososia posypuję przyprawami, zawijam w folię spożywczą i umieszczam na grillu elektrycznym. Przypiekam zgodnie z czasem podanym przez producenta (najczęściej jest to bardzo krótki czas - na moim sprzęcie są to zaledwie 3 minuty, a jeśli ryba jest zamrożona, jest to 5 minut). 
Gotowego łososia obficie skrapiam sokiem z cytryny. Można oczywiście podać z ryżem lub ziemniakami, ale po tej wersji wcale głodni nie pozostaniemy ;-)


SMACZNEGO! :-)


18 komentarzy:

  1. Zjadłabym :) Ulubiona ryba i ulubione warzywa, czego chcieć więcej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... i wbrew pozorom, jest to bardzo syta propozycja ;-)

      Usuń
  2. Łososia odkryłam dopiero kilka lat temu, ale już bardzo nasza rodzinka w nim zagustowała. :) Pomysł z podaniu go w towarzystwie kalafiora i brokuła przekonuje mnie, będziemy próbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam łososia! Ale zrobiłaś mi na niego smaka! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam łososia, tylko dlaczego on taki drogi ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łosoś gotowany na parze to jedno z moich ulubionych dań. Jest faktycznie szybko, a do tego smacznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No taki obiad mniam i do tego jeszcze gotowany na parze, pychotka i zdrowie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam łososia a w towarzystwie brokuła i kalafiora wybitnie mi smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Proste i zdrowe, a ja lubię łososia, więc dla mnie pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno ten przepis wypróbuję :)
    Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda super. Nie wiem co się stało, ale po trzeciej ciąży odrzuca mnie od wszelkiego rodzaju ryb. Minęło już ponad trzy lata, a ja nadal nie mogę się przemóc :(.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja również zawsze takiego jadam, ale wszystko na parze gotuję ok 20 minut, każdy składnik idealny. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!