Ciasto wspaniałe w smaku i mimo że wygląda na trochę skomplikowane w wykonaniu, wcale takie nie jest :-)
... a nawet gdyby było, to dla tego smaku warto się postarać i troszkę pomęczyć :-) Kto jeszcze nie zna i nie robił, warto zakasać rękawy i do dzieła!
SKŁADNIKI (blacha 24 x 28 cm):
ciasto kruche:
- 300 gram mąki pszennej
- 200 gram masła
- 50 gram cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
do wyłożenia na ciasto:
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 4 białka
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki orzechów włoskich lub różnych bakalii
ciasto kruche:
- 300 gram mąki pszennej
- 200 gram masła
- 50 gram cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
do wyłożenia na ciasto:
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 4 białka
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki orzechów włoskich lub różnych bakalii
masa:
- 1/2 litra mleka
- 1 budyń waniliowy
- 200 gram masła
- 4 łyżki cukru
Przygotowuję kruche ciasto- łączę ze sobą mąkę, masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto dzielę na dwie równe części- jedną część chowam do lodówki, drugą wykładam na blaszkę. Wyłożone ciasto smaruję połową słoiczka dżemu, na to wykładam pianę ubitą z dwóch białek i jednej łyżki cukru. Na pianę dodaję 1 szklankę orzechów włoskich. Piekę ok. 30 minut w temp. ok. 170 ' C (termoobieg). Kiedy ciasto się upiecze, wyciągam je z blachy i piekę w niej drugie ciasto, które czekało w lodówce. Postępuję tak samo, jak wcześniej, czyli na ciasto daję pozostały dżem, na to piana z 2 białek i jednej łyżki cukru, na koniec orzechy. Piekę w rozgrzanym piekarniku.
Przygotowuję budyniową masę - odlewam 1/2 szklanki mleka, mieszam w niej budyń i cukier, pozostałe mleko zagotowuję. Pomału wlewam do niego wymieszany budyń, energicznie mieszając. Studzę. Ucieram masło i stopniowo dodaję do niego chłodny budyń. Kiedy masa jest już gotowa, wykładam ją na jedno ciasto i przykrywam drugim. Posypuję cukrem pudrem. Gotowe :-)
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Fajny przepis;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z orzechami, a to wygląda wyśmienicie ;)
OdpowiedzUsuńjakie wymiary blachy?
OdpowiedzUsuń24 x 28 cm
UsuńWygląda bardzo smakowicie, rzeczywiście jak "Pychotka" :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki, istna pychotka :)
OdpowiedzUsuńOjej, jak to ciasto pięknie wygląda. Z pewnością równie dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńCzy na "standardową" blachę wystarczy ilość przedstawionych produktów? czy może być trochę mało?
OdpowiedzUsuńCiasto kruche może wyjść trochę cieńsze i przez to całość może być trochę niższa.
Usuńwygląda smakowicie. Obserwuję i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńZnam to ciacho, jest przepyyyszne :)
OdpowiedzUsuńPychotka jak nic ;) :D
OdpowiedzUsuńI jak tu się odchudzać:)
OdpowiedzUsuńu mnie często gości, aż nam obrzydła, teraz musi być dłuższa przerwa, mimo to bardzo lubię
OdpowiedzUsuńPychota i Pani Walewska to dwa różne ciasta 😊
OdpowiedzUsuń