22.03.2016

Kruche ciasto z kremem i orzechami (Pani Walewska czy też Pychotka)

Ciasto wspaniałe w smaku i mimo że wygląda na trochę skomplikowane w wykonaniu, wcale takie nie jest :-)

ciasto z kremem i orzechami


... a nawet gdyby było, to dla tego smaku warto się postarać i troszkę pomęczyć :-) Kto jeszcze nie zna i nie robił, warto zakasać rękawy i do dzieła!

SKŁADNIKI (blacha 24 x 28 cm):
ciasto kruche:
- 300 gram mąki pszennej
- 200 gram masła
- 50 gram cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

do wyłożenia na ciasto:
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 4 białka
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki orzechów włoskich lub różnych bakalii

masa:
- 1/2 litra mleka
- 1 budyń waniliowy
200 gram masła
- 4 łyżki cukru
pychotka

Przygotowuję kruche ciasto- łączę ze sobą mąkę, masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto dzielę na dwie równe części- jedną część chowam do lodówki, drugą wykładam na blaszkę. Wyłożone ciasto smaruję połową słoiczka dżemu, na to wykładam pianę ubitą z dwóch białek i jednej łyżki cukru. Na pianę dodaję 1 szklankę orzechów włoskich. Piekę ok. 30 minut w temp. ok. 170 ' C (termoobieg). Kiedy ciasto się upiecze, wyciągam je z blachy i piekę w niej drugie ciasto, które czekało w lodówce. Postępuję tak samo, jak wcześniej, czyli na ciasto daję pozostały dżem, na to piana z 2 białek i jednej łyżki cukru, na koniec orzechy. Piekę w rozgrzanym piekarniku.

pychotka

Przygotowuję budyniową masę - odlewam 1/2 szklanki mleka, mieszam w niej budyń i cukier, pozostałe mleko zagotowuję. Pomału wlewam do niego wymieszany budyń, energicznie mieszając. Studzę. Ucieram masło i stopniowo dodaję do niego chłodny budyń. Kiedy masa jest już gotowa, wykładam ją na jedno ciasto i przykrywam drugim. Posypuję cukrem pudrem. Gotowe :-)


SMACZNEGO! :-)


* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) 

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta z orzechami, a to wygląda wyśmienicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie wymiary blachy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie, rzeczywiście jak "Pychotka" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, jak to ciasto pięknie wygląda. Z pewnością równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy na "standardową" blachę wystarczy ilość przedstawionych produktów? czy może być trochę mało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto kruche może wyjść trochę cieńsze i przez to całość może być trochę niższa.

      Usuń
  6. wygląda smakowicie. Obserwuję i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam to ciacho, jest przepyyyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. u mnie często gości, aż nam obrzydła, teraz musi być dłuższa przerwa, mimo to bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychota i Pani Walewska to dwa różne ciasta 😊

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!