czwartek, 24 marca 2016

Domowy majonez - najprostsza wersja

Albo mąż kupi za duży słoik, który nie do końca zostanie wykorzystany i resztę trzeba wyrzucić, albo go nie ma, kiedy nagle jest potrzebny. I wtedy ratunkiem jest domowy, błyskawiczny w wykonaniu.



Majonez, bo o nim mowa, wcale nie skomplikowany w wykonaniu. W wersji podstawowej potrzebujemy tylko jaja i olej oraz ręczny blender, którym będziemy łączyć te sobą 2 składniki.

SKŁADNIKI:
- 2 jaja
- 1 szklanka oleju

dodatkowo:
- schłodzony ręczny blender

Blender wkładam na ok. 30 minut do zamrażarki, aby końcówka blendująca mocno się schłodziła. 
Jaja wbijam do słoika lub też  innego wąskiego naczynia. Wlewam olej. Umieszczam zimny blender na samo dno naczynia i bardzo pomalutku unoszę blender ku górze, miksując przez parę sekund na każdym "poziomie". Kiedy blender dojdzie do góry, majonez jest gotowy :-) Powoli miksuję jeszcze przez kilka sekund, prowadząc blender "góra-  dół", aczkolwiek nie jest to już potrzebne :-)


Jest to wersja podstawowa, aksamitna i delikatna,  można do niej dodać wg własnego upodobania trochę soku z cytryny, łyżeczkę musztardy, sól i pieprz.


SMACZNEGO! :-)



22 komentarze:

  1. U mnie nie ma problemu z resztkami majonezu bo mąż go wyjada 😃.Zawsze jednak chciałam zrobić majonez sama. Moja mam miała taką okrągłą końcówkę do robienia majonezu.

    OdpowiedzUsuń
  2. jak prosto i łatwo się wydaje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Łatwy, a swój. pewnie bardzo dobry
    Dyed Blonde

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie w domu misi być majonez :) Wszyscy uwielbiają ale tylko jeden - jako, że jestem ze świętokrzyskiego to nie zjem innego jak tylko Kielecki :) Wiem, ze wiele osób uznaje go za zbyt ostry jednak dla mnie jest idealny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jestem z Zagłebia Dąbrowskiego ,ale tylko majonez kielecki króluje w moim domu

      Usuń
  5. Prosto i szybko się ten domowy majonez, a jaki smaczny jest :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno majonez ten jest lepszy niż taki ze sklepu, jednak ja bym go nie zrobiła, ponieważ nie przepadam za majonezem. W sałatce czy surówce zjem, bo mało go czuć ale np nie zjadłabym łyżeczką majonezu. Nie smakuje mi wcale ;/

    OdpowiedzUsuń
  7. Swoją przygodę z domowym majonezem zaczęłam od drugiej strony. Najpierw powstała maseczka do włosów na bazie właśnie żółtka, oleju i olejku rycynowego. Później wyłączyłam olejek rycynowy i postanowiłam przygotować majonez do celów spożywczych. Według mnie dużo lepszy od kupnego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też robię z dodatkiem pysznych olei Semco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze przeraża mnie kaloryczność majonezu... Z reguły, gdzie się tylko da, staram się go zastępować jogurtem naturalnym/jogurtem greckim.. Niestety to już nie to samo ;) Idą święta, bez majonezu się nie obejdzie, ale tym razem chociaż wypróbuję tę domową wersję - z pewnością będzie zdrowiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam majonez, ale domowego jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo prosty ale u mnie już z doświadczenia wiem, że majonez musi być w zapasie i nigdy nie zostaje bo mąż uwielbia na kanapki.
    Alee...zrobię kiedyś na spróbowanie bo jest naprawdę prosty.

    OdpowiedzUsuń
  12. Już wiem gdzie robiłam błąd ! Nie mroziłam nigdy końcówki blendera i majonez się mi ,zważał" dziękuję bardzo za poradę :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie przepadam za majonezem, za to mój narzeczony go uwielbia, chętnie mu kiedyś taki domowy zdrowszy zaserwuje <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Rzadko sięgam po majonez, jeśli już do czegoś potrzebuję to kupuję mały słoiczek, ale to fajna domowa i zdrowsza alternatywa :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czasami robię wersję domową :-) życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam domowy majonez.
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świat.

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam domowy majonez.
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świat.

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam majonez, jako jedyna w domu gdy słoik jest otwarty to potrafię siedzieć w lodówce i łyżką go jeść :P
    Z pewnością wypróbuję Twój przepis :) Przynajmniej nie będę musiała czekać na nowy słoik majonezu tylko sama sobie zrobię gdy najdzie mnie ochota na grubą warstwę majonezu na kanapce z szynką.

    OdpowiedzUsuń
  19. ile czasu taki majonez jest dobry do spożycia?

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!