1.03.2016

Cynamonowe placuszki

Zaletą tych placuszków jest to, że wykonanie ich nie jest skomplikowane, nie zajmuje dużo czasu, a same placuszki są fajną propozycją na drugie śniadanie czy podwieczorek.


I co ważne, zwłaszcza dla małych brzuszków, są one ciepłą przekąską :-)


SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju 
- 1 pełna szklanka mąki
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania




Mleko łączę z jajkiem i olejem. Dodaję mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Całość mieszam. Ciasto ma być dosyć gęste. 



Na rozgrzaną i wysmarowaną olejem patelnię nakładam łyżką porcję ciasta. Smażę z dwóch stron na średnim ogniu. Podaję posypane z cukrem pudrem.

SMACZNEGO! :-)






22 komentarze:

  1. Takich placuszków nie jadłam :) Nie przepadam za ziemniaczanymi, więc kiedyż robiłam sobie jak nie bananowe to z serka wiejskiego :> Raz zaszalałam i zrobiłam z cukinii którą uwielbiam, ale smakowały prawie jak ziemniaczane :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak od rano robić smaka :) Obserwuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie placuszki

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba nie jadłam nigdy podobnych placuszków, ale chętnie wypróbuję bo wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cynamonowych jeszcze nie próbowałam :) Chociaż czasem robię takie"gęściejsze"naleśniki z tartym jabłkiem i cynamonem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham cynamon ale w wersji takiej placuszkó nie jadłam. Czas to nadrobić przepis już mam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z CYNAMONEM nie jadłam jeszcze , pewnie sa pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj zjadłabym takich placuszków.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj zjadłabym takich placuszków.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! Narobiłaś mi smaku! :) Zapraszam, melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Ile tak mniej wiecej powstaje placuszkow z jednej porcji?
    http://absolvedreams.blogspot.com /

    OdpowiedzUsuń
  12. fajny przepis, ja jednak nieco go sobie zmodyfikuję ze względu na dietę :P mąkę pszenną zamienię na żytnią, użyję oleju kokosowego i zamiast cukru użyję stewii :) ciekawe co z tego wyjdzie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Placuszki wyglądają przepysznie. Chętnie bym takie zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pycha :) Ja dodaje często starte jabłko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne są takie placuchy ! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nasza rodzinka bardzo lubi takie racuszki, u nas najbardziej przyjął się wariant ze skórkami pomarańczy, ale pomysł z cynamonem do natychmiastowego wykorzystania i smakowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają wspaniale, narobisz tylko smaku, a tu człowiek chce trochę balastu zrzucić ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo często robię naleśniki tradycyjne lub takie z tartym jabłkiem i wtedy dodaję cynamon :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!