wtorek, 9 lutego 2016

Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem

Wykwintne i wymyślne dania nie zawsze muszą pojawiać się na naszym stole. Bo albo brakuje nam czasu, albo ochoty, albo składników, żeby stworzyć coś niezwykle oryginalnego. A prosta kuchnia może być przecież równe smaczna :-)


SKŁADNIKI:
- ziemniaki (dokładnie 14 sztuk)
- 2 marchewki
- 1 cebula
- oregano
- sól morska jodowana
- olej rzepakowy

sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- sól morska jodowana
- gałka muszkatołowa


Ziemniaki i marchewkę obieram i kroję na cienkie plasterki, cebulę kroję w drobne piórka. Układam na formie posmarowanej olejem. Przygotowuję beszamel- masło rozpuszczam na wolnym ogniu, dosypuję stopniowo mąkę, energicznie mieszając trzepaczką. Stopniowo dolewam mleko, cały czas mieszając. Dodaję przyprawy. Gotuję ok. 3 minuty.


Warzywa polewam sosem beszamelowym, wkładam formę do piekarnika rozgrzanego do 180'C (grzałki "góra-dół") i zapiekam przez ok. 50 minut.


SMACZNEGO! :-)




20 komentarzy:

  1. Uwielbiam zapiekane z beszamelem. Troszkę kalorii, ale czasami można zaszaleć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko co z beszamelem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie. Faktycznie proste dania czasami są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobną zapiekankę jadłam kiedyś u siostry i smakowała mi :) ale to dawno było :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ziemniory mąka maslo mleko - szału nie ma

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis, chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  7. musze odkopac pieprz cytrynowy

    OdpowiedzUsuń
  8. Proste i nie wymyślne dania właśnie okazują się być tymi najsmaczniejszymi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny prosty przepis :) Tylko mój mąż pokręcił by nosem, że bez mięsa albo chociaż kiełbasy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pieprz cytrynowy to fajna przyprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiej nie jadłam, a bardzo lubię potrawy z beszamelem

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja uwielbiam zapiekankę z ziemniakami, kiełbasą i cebulką, ale tą też wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  14. Beszamel uwielbiam, podejrzewam, że bardzo by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Prezentuje się wspaniale, aż zgłodniałam.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!