Szybkie w wykonaniu twarogowe bułeczki, które nie zawierają żadnego masła, margaryny czy też oleju. Jeśli mamy więc w domu biały ser, który chcielibyśmy wykorzystać w trochę inny sposób, niż nadzienie do naleśników czy też dodatek do chleba, to koniecznie musimy wypróbować te smaczne bułeczki!
SKŁADNIKI: (na 13 średnich bułeczek)
- 400 gram twarogu półtłustego
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- szczypta soli
W misce dokładnie mieszam twaróg, wbijam do niego 2 jajka. Łączę ze sobą, dodając cukier trzcinowy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Stopniowo dosypuję mąkę, starannie mieszając. Pod koniec wyrabiam ciasto dłońmi, sprawdzając przy okazji jego konsystencję. Nie może być zbyt gęsta - ma być taka, aby dało się uformować lekkie bułeczki :-)
Tworzę małe bułeczki, wykładam na blaszkę, posypuję niewielką ilością cukru trzcinowego, piekę ok. 30 minut w temp. 180'C (grzałki "góra- dół").
Skórka jest pyszna i chrupiąca, a ciasto w środku słodkie i delikatne w smaku.
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u -
Postaram się zrobić dzisiaj ale z mąki orkiszowej.
OdpowiedzUsuńomomomom chcę jeść:D
OdpowiedzUsuńMniam mniam :) Teraz już będę wiedzieć co zrobić z serem, który pewnie znów przyniesie mi wdzięczna sąsiadka :)
OdpowiedzUsuńWprawdzie jestem na diecie ale myślę,że 1lub 2 to mogę zjeść.W sobotę upiekę
OdpowiedzUsuńCukier wanilinowy nie waniliowy ...
OdpowiedzUsuńJa dam waniliowy
UsuńWyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńZrobię je ale w wersji light
OdpowiedzUsuńCzyli jak?
UsuńPrzepis całkiem prosty :)
OdpowiedzUsuńProszę się podzielić :P
OdpowiedzUsuńTeż robię coś podobnego ale w kształcie kółek z dziurką w środku :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym wszystkie ! mniam miam
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie. Z przyjemnością bym się na taką bułeczkę skusiła :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym je w przeciągu kilku chwil ;)
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu też robiłam bułeczki na bazie białego sera :D
OdpowiedzUsuńTo było podczas diety Dukana, od razu mi się skojarzyło :P
Czy moge dac zwykly cukier zamiast trzcinowego?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak! ;-)
UsuńPrzyznaję się bez bicia, że z takim zastosowaniem białego sera jeszcze nie miałam do czynienia : ) Super, że bułeczki nie zawierają zbędnego tłuszczu, a co za tym idzie, dodatkowych kalorii. Zdjęcia mocno zachęcają do wypróbowania przepisu, bułeczki z chrupiącą skórką i delikatnym nadzieniem prezentują się bardzo apetycznie. Sama rzadko wykorzystuję w kuchni biały ser, ale teraz będę wiedziała na co go zużyć, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmmm, ale bym jadła omomom :D
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaka na noc :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować przepis, bo wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńa ile tego cukru waniliowego dodać? :)
OdpowiedzUsuńJedn malutkie opakowanie :-)
Usuń