Idealne do podjadania, w sam raz na jeden kęs. No, może na dwa ;-) Zapraszam na małe drożdżowe rogaliki.
Trzeba jednak przyznać, że ich wadą jest to, że potrzebujemy trochę czasu, aby je wykonać. Ale taki to już niestety urok ciasta drożdżowego. No to do roboty! :-)
SKŁADNIKI:
rozczyn:
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2,5 dkg świeżych drożdży (mogą być również drożdże w proszku)
- 2 płaskie łyżeczki cukru
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1/2 kostki roztopionego masła
Przygotowuję rozczyn- mieszam mleko z drożdżami i cukrem, zakrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zajmuje to ok. 5-7
minut. Uważam, żeby rozczyn nie przekipiał, tj. jak podwoi objętość
to jest dobrze.
Do rozczynu dodaję 2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1 jajko i przestudzone, roztopione masło. Mieszam ze sobą i odstawiam do wyrośnięcia w
ciepłe miejsce na ok 1 godzinę (przykrywam ściereczką).
Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrajam kwadraty bądź też trójkąty, na środek nakładam dowolne powidła (u mnie był to tym razem domowy dżem z czerwonej porzeczki), formuję rogaliki lub też inne, dowolne kształty. Układam na blaszce i pozostawiam na kolejną 1 godzinę.
Piekę w temp. 180'C (grzałki "góra-dół") przez ok. 12 minut.
SMACZNEGO!
Wyglądają przepysznie. Moja mama kiedyś przygotowywała podobne rogaliki. Zawsze rozchodziły się w zawrotnym tempie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rogaliki, ale sama jeszcze nie piekłam, muszę spróbować!! :) Zapraszam do mnie, również trochę piekę :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie, lubię takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńTo moje smaki dzieciństwa. Oj bardzo, bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rogaliki, obserwuję:)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne małe rogaliczki ;) Porywam garstke...;)
OdpowiedzUsuńWyglądają tak pięknie, że żal byłoby je zjadać!
OdpowiedzUsuńJak smakowicie wyglądają :) Mniam :) / http://lethalowa.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńUwielbiam je ! Muszę poprosić mamę, bo dawno ich nie piekła :)
OdpowiedzUsuńpychotka ! tez lubie pichcić
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie i pewnie tak też smakują :)
OdpowiedzUsuń