26.01.2016

Drożdżowe z czerwoną porzeczką i jabłkami

Ciasto drożdżowe- niby poste, niby zwykłe, ale jakie smaczne! :-)

 

SKŁADNIKI:
rozczyn:
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 4,5 dkg świeżych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki cukru

ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 żółtko do posmarowania

dodatkowo:
- 2 jabłka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- słoiczek kwaskowatego dżemu (u mnie domowy dżem z czerwonej porzeczki)


Przygotowuję rozczyn- mieszam mleko z drożdżami i cukrem, zakrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zajmuje to ok. 7 minut. Pilnuję, żeby rozczyn nie przekipiał, tj. jak podwoi objętość to jest dobrze.


Do rozczynu dodaję mąkę, sól, 2 jajka i olej. Mieszam ze sobą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę (przykrywam ściereczką).


Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładam je na blaszkę i po ok. 5 minutach smaruję kwaskowatym dżemem. Jabłka obieram, kroję w cienkie plasterki i wkładam je w ciasto, posypując cynamonem.
Pozostawiam na kolejną godzinę.


Piekę w temp. 170'C (grzałki "góra-dół") przez ok. 45 minut (pierwsze 10 minut w temp. ok. 160'C).


SMACZNEGO!

16 komentarzy:

  1. Przypomniało mi się dzieciństwo, i babcia, która była mistrzynią takich właśnie wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie - takie smaki a ja w pracy:) mam nauczkę żeby na blogi w pracy nie zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja babcia bardzo często przygotowywała podobne ciasto. Zapach ciasta drożdżowego przywołuje radosne wspomnienia z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za ciastem drożdżowym, jeszcze bardziej nie przepadam za ciastami owocowymi, ale to wygląda bardzo zacnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądaj, ja uwielbiam ciasto drożdżowe mojej mamy, lepszego nie ma :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mogę wpaść na kawałek? :-)

    weronikarudnicka.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że nigdy się nie nudzi. U nas w domu zawsze jest mile widziane.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym sobie teraz takie cudo :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie drożdżowe z owocami w środku zimy, to jest coś.

    OdpowiedzUsuń
  10. W sezonie letnim robię takie z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Porywam kawałek ciacha :) do kakałka :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!