wtorek, 22 grudnia 2015

Pieczony karp z winogronami, oliwkami i papryką

Bez długich wstępów - karp upieczony w sreberku w piekarniku i podany z winogronami i oliwkami smakuje rewelacyjnie! Jeśli lubicie nietuzinkowe smaki, zapraszam! :-)

Kilka dni wcześniej należy oczywiście zaopatrzyć się w karpia i odpowiednio go "oporządzić". U mnie wygląda to w ten sposób, że karp krojony jest w dzwonki i zalewany wodą z solą na 24 godziny. Po tym czasie jest on spłukiwany, a następnie obkładany plastrami cytryny. Następnie mrożę go i wyjmuję z zamrażarki dzień przed Wigilią, a dokładnie wieczór przed wieczerzą wigilijną. Karp pomału rozmraża się, abym mogła się nim zająć w wigilijne popołudnie. Co dokładnie wtedy z nim robię? ;-) I przede wszystkim, z czym go podaję? :-)

SKŁADNIKI:
- pokrojony w dzwonki karp
- sól
- pieprz
- koperek
- sok z cytryny
oraz smakowite dodatki w postaci:
- 2 garście czarnych winogron*
- 2 garście białych winogron
- 1 czerwona papryka
- 1 garść czarnych oliwek
- 1 garść zielonych oliwek
- oliwa z oliwek do smażenia

* warzywa dodajemy wg uznania; jak ktoś nie lubi np. czarnych oliwek, może z nich zrezygnować; jak bardzo lubi winogrona, można dodać ich więcej - wg własnych preferencji :-)

Karpia kładę na folii aluminiowej, skrapiam sokiem z cytryny, posypuję solą, pieprzem oraz koperkiem. Dokładnie zawijam go folią i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 210 'C (termoobieg) na ok. 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączam, ale karpia zostawiam w nim jeszcze przez kolejne 20 minut.
Przygotowuję warzywa -  kroję paprykę i oliwki. Na rozgrzaną patelnię wrzucam paprykę i duszę przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodaję pokrojone na pół oliwki, duszę przez chwilkę, na koniec dodaję winogrona. Wszystko mieszam, trzymam ok. 2-3 minuty na ogniu - i dodatki do karpia gotowe :-)

Warzywa wykładam na talerz, na nie układam wyjęte z folii dzwonki karpia, na to plasterki cytryny. Smakowity karp z warzywami można podawać do stołu! :-)


9 komentarzy:

  1. uwielbiam karpia, ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszne :) Mój tata robi jednak klasycznie,czyli karp w panierce,smażony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis :) Jeśli znajdę czas w świątecznym pośpiechu wypróbuje bo wygląda przepysznie !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. HEJ! :D Masz świetnego bloga, bardzo mi się spodobały Twoje zdjęcia i sposób w jaki piszesz. Będę tutaj czesto zaglądać i życze powodzenia z blogowaniem! Pozdrawiam :)
    Black&Blue - KLIK
    INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  5. ja za karpiem nie przepadam, ale ten prezentuje się wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie. Mam ochotę na taką odmianę na tegorocznym stole więc od razu zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z taką wersją karpia się jeszcze nie spotkałam. Ja musiałabym wyrzucić oliwki bo ich nie cierpię :D

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!