17.11.2015

Babka z dodatkiem żurawiny i borówek

Prosta w wykonaniu, bardzo smaczna babka, nieco urozmaicona dodatkiem żurawiny i borówek.

SKŁADNIKI:
- 500 gram mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 200 gram margaryny do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 4 jaja
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- garść żurawiny
- garść borówek


Margarynę ucieram z cukrem, dodaję jaja, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Starannie wszystko mieszam. Wylewam ciasto na blachę i wrzucam owoce. Piekę w temp. 170'C przez ok. 70 minut (termoobieg).


Babeczka bardzo smaczna, a rewelacyjnie smakuje, kiedy podgryza się do niej kwaskowatą żurawinę.

SMACZNEGO! :-)


* * *


Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie  - dodaję tam na prawdę rozmaite fotki ;-)

19 komentarzy:

  1. zjadłabym mały kawałek takiej babki :) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym taka piękną babkę, zapewne pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow jak pięknie się prezentuje w środku ! Ja ostatnio nie przepadam za słodyczami, wiec nawet nie mam na nią ochoty, ale wygląda naprawdę super:)
    Mogłabyś poklikać u mnie w najnowszym poście? Byłabym bardzo wdzięczna:)
    Obserwuję!
    Pozdrawiam,
    patrisyastyle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ejjj noooo!! przestaniesz! Takie pychoty tu wrzucasz a ja nadal weny nie mam, a moje foremki na muffiny ostatnio służą jako formy do kul do kąpieli :p

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmm żurawina...Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniaami jaka pysznośc :)
    Musze wypróbować w ten weekend!:)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!