Prosta w wykonaniu, a jakże niebanalna w smaku! Zatem do dzieła :-)
SKŁADNIKI:
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 100 gram masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 1 łyżeczka margaryny do posmarowania blachy
- 2-3 łyżeczki kaszki mannej do posypania
- ok. 1 łyżeczka margaryny do posmarowania blachy
- 2-3 łyżeczki kaszki mannej do posypania
nadzienie:
- 3-4 garście jeżyn (mogą być również malinki)
- 2 jaja
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego
- ok. 1/2 szklanki cukru
Przygotowuję ciasto- szybko łączę ze sobą mąkę, masło, żółtka, proszek do pieczenia, cukier i wodę. Wkładam do lodówki na ok. 30 minut. Smaruję niewielką ilością margaryny formę do tarty, posypuję kaszką manną, wykładam ciasto. Podpiekam przez ok. 10 minut w ok. 170'C (termoobieg).
Jeżyny wykładam na podpieczone ciasto. Jogurt miksuję z jajami i cukrem, polewam jeżyny. Zapiekam całość przez ok. 30 minut w 170'C. Tarta gotowa! Jest bardzo delikatna, wprost rozpływa się w ustach!
SMACZNEGO! :-)
Wyglada naprawde smakowicie! Az chce sie skosztowac :D
OdpowiedzUsuńI taka jest- smakowita! :)
UsuńAj... zjadłoby się. Tylko jeżyn strasznie mało w tym roku :(
OdpowiedzUsuńU mnie mało nie było :-) Dlatego też przepisy z wykorzystaniem jeżyn :)
UsuńTaka tarta pewnie musi byc troszke kwasna ? Świetny post! Bardzo podoba mi się twój blog i postaram się wpadać częściej :) A tymczasem zapraszam róznież do siebie MÓJ BLOG - KLIIK
OdpowiedzUsuńNie jest kwaśna. Jeżyny po upieczeniu tracą trochę swoją kwaskowatość :)
UsuńJak to co zrobić? Roztrwonić ;D
OdpowiedzUsuńWystarczy spojrzeć i już ma się ochotę skosztować lub zrobić coś takiego :) Obs/obs? Ja już i liczę na rewanż: http://life-passionsss.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńApetyczna! Dawno nie jadłam takiej prawdziwej tarty z nadzieniem:)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie musisz przygotować :)
Usuń